Асансьорите с телефон и аварийно осветление

Съседите трябва да съберат пари, за да направят ремонтите до края на 2016 г.

Асансьорите с телефон и аварийно осветление | StandartNews.com

София. Аварийно осветление, телефон за връзка и устройства за контрол на товара трябва да бъдат монтирани в асансьорите, произведени преди 3 август 2002 г. Това гласят промени в Наредбата за безопасна експлоатация и технически надзор на асансьори, които са пуснати от Държавна агенция за метрологичен и технически надзор за обществено обсъждане. Датчици за товара трябва да се сложат само на асансьорите с площ над стандартната, се уточнява в проекта. Крайният срок за поставяне на контролера е 31 декември 2015 г. Целта е да не се допуска задвижване на асансьора при претоварване. Ако типът на асансьора не позволява поставянето на контролер, в кабината трябва да се монтира врата, която да ограничи площта на асансьора, така че да се качват по-малко пътници. Тази допълнителна врата трябва да е комбинирана с електрическо предпазно устройство, което да блокира асансьора, ако тя не е затворена.

Допълнителните мерки трябва да предотвратят възможността за злополуки с асансьори поради тяхното претоварване, каквито случаи имаше у нас през последните години в София, Велико Търново и други населени места.

До 30 юни 2016 г. кабините на всички асансьори трябва да бъдат оборудвани с аварийно осветление, което се включва автоматично при спиране на тока. Целта е да се намали дискомфортът на пътниците при престой в кабината. До края на 2016 г. в кабините трябва да се монтират устройства за аварийна двустранна разговорна връзка между пътниците и фирмата, която обслужва асансьора. До края на 2023 г. в шахтите под кабините на асансьорите в жилищни сгради, където няма предпазен щит, трябва да бъде монтиран такъв.

Тези мерки ще натоварят жителите на кооперациите с поне няколко десетки лева на апартамент, за да съберат пари за ремонтите, смятат експерти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай