Армията си търси войници

Армията си търси войници | StandartNews.com

София. 3025 са свободните места за военнослужещи в армията. 720 от тях са за офицери, 796 за кандидат-офицери и сержанти, а останалите 1509 са за редови войници. Министърът на отбраната Ангел Найденов заяви, че се надява в рамките на този и следващия месец част от вакантните длъжности да бъдат попълнени. Очаква се в редиците на армията да постъпят 106 завършващи от военните училища в страната. От Военната академия ще бъдат приети 74-ма, а от професионалните сержантски колежи ще постъпят 154-ма. Предстои и обявяване на конкурс за 405 войници през този месец. Пред две седмици министерството обяви, че търси хора и за окомплектоване на духовите оркестри.

Междувременно стана ясно, че над 80% от военните искат връщане на старите правила за пенсиониране. Социологическо изследване, проведено сред почти 1500 служещи, показва, че армейците не са доволни от личния си социален статус, въпреки че социалните придобивки са една от най-честите причини за постъпване в армията.

Сигурното работно място е другото основание за влизане в редиците на военните. Данните обаче показват, че почти половината военнослужещи не смятат, че позицията им е сигурна. Военните обаче са много доволни от отношенията помежду си, както и с началниците си. Техниката и облеклото и обувките обаче предизвикат много негативни реакции сред бойците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай