Четвъртък,

Армията продължава съвместната подготовка със съюзници и партньори

От: Failed to load user -
Армията продължава съвместната подготовка със съюзници и партньори
A
A
A

Военнослужещи от трите вида въоръжени сили продължават участието си в поредица от съвместни учения и подготовки в периода юли и август. Всички те са предварително планирани и в тях участват както военнослужещи от съюзниците от НАТО, така и от армии на страните-партньори на Алианса, съобщават от пресцентъра на министерство на отбраната.

По време на съвместните учения и подготовки ще се осъществява транспортиране на различни видове спомагателна и специална техника както от българска страна, така и от партньорска.

До 12 юли 2015 г. продължава националното военноморско учение „Бриз 2015", отворено за участие на военноморските сили от страни-членки на НАТО. В него участват над 30 бойни и спомагателни кораби и катери и над 1700 души личен състав от военноморските сили на България, Гърция, Румъния, САЩ, Турция, както и от Първа постоянна група кораби на НАТО и Втора постоянна група противоминни кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса.

Съвместната българо-американска подготовка "Black Sea Rotational Forces – 15.1" – Patinum Lion 15 – 3 ще се състои в два периода. От 1 до 17 юли се провежда Patinum Lion 15 – 3 Land Operations в района на Учебен полигон „Ново село", а от 2 до 14 август ще се проведе Patinum Lion 15 – 3 Special Operations, в района на летище Балчик. В подготовката участват войскови формирования от България, САЩ, Великобритания, Румъния и Албания и тя се провежда в изпълнение на Плана за съвместна българо-американска подготовка и учения в страната и чужбина през 2015 година.

От 2 до 30 юли се провежда съвместната летателна тренировка „Тракийска звезда 2015" на основно летище Граф Игнатиево. Участват военнослужещи от Военновъздушните сили на България, САЩ, Гърция, Румъния, Полша.

От 10 до 26 юли ще се състои съвместната българо-американска подготовка „Тракийско лято – 2015". Участие в нея ще вземат военнослужещи и техника, включително самолети и вертолети, от Военновъздушните сили на САЩ, както и от Сухопътните войски и Военновъздушните сили на България.

Сред основните цели на съвместните учения и подготовки е да се повиши взаимодействието на съюзните сили чрез обмяна на опит при изпълнение на задачи, техники и процедури за подобряване на оперативната съвместимост по стандартите на Алианса.

През юли и началото на август военнослужещи от Българската армия ще участват в многонационалното учение "Saber Guardian 2015" и съвместното многонационално учение „Rapid Trident 2015", които ще се проведат в Украйна. Участие ще вземат още представители от въоръжените сили на Белгия, Канада, Естония, Германия, Грузия, Латвия, Литва, Молдова, Норвегия, Полша, Румъния, Турция, Украйна, Испания, Великобритания и САЩ.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички