Арменски паметник на Яворов в Плиска

Арменски паметник на Яворов в Плиска | StandartNews.com

Уникален бронзов паметник на Пейо Яворов бе поставен на видно място в новата Алея на писателите в Двора на кирилицата в Плиска в навечерието на 140 г. от неговото рождение, което официално ще бъде чествано през януари 2018 г. в Чирпан.
Бюстът на българския поет и революционер е дарение от Съюза на арменците в Европа, а създателят и стопанин на Двора на кирилицата Карен Алексанян е отдредил централно място за него в патриотичния комплекс на каменните букви в Плиска. Автор на скулптурата е Аршак Тжикян. На церемонията, на която бе положена пръст от родната къща на поета в Чирпан, присъстваха председателят на Съюза на арменците в Европа Артур Хованисян, зам.-председателя Рубен Вартанян и Гаро Кумурян, член на ръководството.
Това е поредният величествен паметник на Пейо Яворов по родните ширини, изградени от признателните арменци у нас на всевъзможни емблематични места. В арменската столица авторът на разтърсващата елегия "Арменци" е увековечен с училище, паметник и булевард.
Бронзовият паметник ще бъде част от голям художествен ансамбъл включващ 14 бюста. Вече са поставени барелефи на писатели от над 10 народности. Пак в близост до новооткритата твърдина "Кирилица" към цялостния културно-исторически комплекс са планирани да бъдат вдигнати над 100 бюста, също на писатели от държави на Кирилския свят.
Дворът на кирилицата се превърна в притегателно място на огромен брой родолюбци от страната и чужбина. Патриотичната концепция постигна и друг значим резултат- първата българска столица Плиска се върна в европейската туристическа карта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай