Архитектът на Ислямска държава гостувал на Тато

Фото БТА

Архитектът на Ислямска държава гостувал на Тато  | StandartNews.com

През 1978 г. Иззат Дури договорил сделки с Ирак за милиони

Живков завел човека на Саддам Хюсеин да разгледа ферма в Правец

Наричат го "архитекта на Ислямска държава". Халифът Абу Букр ал-Багдади е негов питомец. С доставените от него коли бомби "Ал Кайда" в Ирак осъществи най-смъртоносните си самоубийствени атентати. За американците той е неуловим джин, който след окупацията на Ирак 2003 г. успешно се крие от вездесъщите им разузнавателни служби. Малко известно е, че 74-годишният Иззат Ибрахим Дури е идвал на официално държавно посещение в България през октомври 1978 г.


През 60-те и 70-те години на миналия век отношенията между България и Ирак - локомотивът на арабския социализъм, стремително се развиват под покровителството на СССР. Стокооборотът между двете страни скача на 100 млн. долара. Наши строители ударно градят инфраструктурата край реките Тигър и Ефрат - язовири, военни и цивилни летища, училища, пристанища, ж.п. линии, казарми, ВЕЦ-ове, канали за напояване, птицекомбинати, фабрики и заводи. Всеки месец 1500 тира, натоварени със стока, тръгват от България за Ирак. Над хиляда българи постоянно се трудят на обектите. Стотици иракски студенти идват у нас да се учат на четмо и писмо.

През октомври 1978 г. на визита в София пристига един от най-близките хора на Саддам Хюсеин - Иззат Дури, министър на вътрешните работи и член на Революционния съвет на партията БААС. Тогавашният премиер Станко Тодоров впоследствие докладва пред Политбюро: "В началото на преговорите бяхме окрилени от напътствените думи на др. Тодор Живков, който изрази нашето становище за Близкия изток и заяви най-откровено на др. Дури, че ние поддържаме арабската кауза, че между нас нищо не се е променило, че

ние осъждаме предателската, капитулантска позиция на Ануар Садат

/президент на Египет - б.р./ и сме уверени, че конференцията в Багдад ще изиграе положителна роля за обединяване на прогресивните арабски сили в борбата им срещу империализма, неоколониализма ционизма и предателството на Садат". Живков разкритикувал госта, че напоследък Ирак развива по-активна търговия с капиталистическите страни, но трябва да знаят, че тяхната конкурентност е привидна. "Нашият опит показа, че тя е за сметка на некачественото оборудване, което обикновено не достига производствената си мощност, както и за сметка на много високата цена на резервните части, които впоследствие се доставят", допълнил комунистическият диктатор. На свой ред Иззат Дури се оплакал от някои наши недостатъци - несвоевременното отговаряне на предложенията за двете оранжерии, високите офертни цени за някои мелиоративни обекти, дългите срокове за проектиране, доставка и строителство.
По време на петдневното посещение иракският министър разглежда селскостопанска техника в софийското село Пролеша и животновъдна ферма в Правец.

Посещава фабрики за напоителни системи в Пловдивско

Центъра за хидромелиорации и напояване, Завода за манипулатори в Стара Загора. Водят го и на изложба на специално имущество /оръжие и боеприпаси/ и го запознават с възможностите ни за износ в Ирак.
На срещата си с премиера Станко Тодоров иракският гост първи взима думата: "Нашите български приятели знаят, че целите на партия БААС са: единство, свобода и социализъм. Те стоят в центъра на цялата ни дейност, тоест ние искаме да създадем единна арабска държава, обединяваща всички арабски страни, да освободим арабските народи от всички видове колониализъм в политическата, социалната и просветната област, да построим социализма въз основа на националните исторически, патриотични и специфични черти на нашето отечество и нация".

Иззат Дури не скрива разочарованието си от поведението на сирийския диктатор Хафез ал-Асад, който е шеф на местния клон на БААС. По думите му Асад е предал арабската кауза при последната война с Израел и саботира опитите за обединение на арабите. "Изпратихме на иракско-сирийската граница 100 000 войници, представляващи цвета на иракската армия. След като армията тръгна и се съсредоточи по сирийско-иракската граница, Сирия отказа да я пусне срещу Израел. Тя заяви, че Ирак идва като завоевател на Сирия и поиска от реакционните арабски страни да я пазят и защитят от псевдозавоевателя", оплаква се Дури. В края на срещата премиерът Тодоров подчертава, "убедеността на партийното и държавно ръководство и лично на др. Тодор Живков, че сега най-голяма възможност за обединяване на прогресивните арабски държави и противопоставянето им на предателската политика на Садат виждаме в ръководството на БААС и на Ирак".

Живков на крака в Багдад
след арабско клане у нас

Комунисти и баасисти се гонят с ножове по улиците на София през 1979 г.

През 70-те години на ХХ век БКП провежда двойнствена политика спрямо Багдад. От една страна, тя поддържа приятелски връзки с държавните ръководители от БААС. От друга, залива с пари /до 100 хил. долара годишно/ и оръжие Иракската комунистическа партия. Вождът на ИКП Азиз Мохамед е чест гост в Бояна. В молбите му за "братска помощ" са отбелязани картечници, автомати "Калашников", гранатомети, пистолети, патрони, преносими радиостанции и т.н. За да не си развали дружбата с Багдад, БКП отклонява исканията за пушкала, но чинно им подписва чекове. В университетите нас са приети да учат стотици млади иракски комунисти и баасисти. В края на 70-те между двете фракции започва кавга, която се излива в истинска война с ножове по улиците на София, завършила с двама заклани. Причините за конфликта се крият в Багдад. През 1979 г. Саддам Хюсеин слага ръка върху цялата власт и безжалостно се разправя с опозицията, избива поголовно и конкурентите в собствената си партия. Цялата върхушка на иракската компартия е разстреляна, а напрежението от клането се пренася и сред диаспората у нас. "Всичко започна на тържеството на студентите от Южен Йемен /който по това време е "братска комунистическа страна"/ в Студентски град. Бяха поканени студенти от всички арабски страни, учещи в България", разказва Мохаммад ал-Хаким, пенсиониран дипломат и преводач. На събранието иракски комунист станал и започнал да говори, че Саддам е касапин, диктатор и избива опозицията. Баасистите не могли да преглътнат обвиненията към техния водач и започнало блъскане и бой. Скандалджиите излезли пред общежитието, където комунистите намушкали смъртоносно един баасист. Отмъщението не закъсняло - след няколко дни привърженик на Саддам издебнал и заклал комунист. Враждата била ознаменувана и с няколко тежки побои.

В отговор Ирак изтегля всичките студенти баасисти от страната, докато комунистите се страхуват да се върнат. В гнева си Саддам Хюсеин незабавно прекратява дипломатическите и търговски връзки с България. На границата са блокирани стотици български ТИР-ове. "Иракският президент постави ултиматум: "Ако не дойде самият държавен глава на България да се извини, ние няма да възобновим връзките със София", допълва ал-Хаким.

Няколко месеца по-късно - през май 1980 г., Тодор Живков лети за Багдад на помирителна визита. Лично поднася съболезнованията си на семейството на заклания в Студентски град иракски младеж. Извинението е прието и баасистите се връщат в България. Саддам изпраща стотици иракски курсанти да се учат и в българските военни училища. У нас са изковани кадри на най-мощните в Близкия изток за времето си армия, полиция и специални служби - днес някои от тях са преминали във военните части на Ислямска държава.

По време на същата обиколка през май 1980 г. Живков посещава легендарния Вавилон. Нещо повече, в ролята на негов личен шофьор е самият Саддам Хюсеин. "Иракският президент не само че придружи др. Живков при посещението му във Вавилон /по сведение на нашето посолство това се прави за пръв път/, но при завръщането в Багдад, желаейки да покаже симпатии и приятелско разположение, сам управляваше автомобила, в който бяха настанени двамата държавни ръководители", е отбелязано в доклада за визитата. Навсякъде иракският народ се отнасял с подчертана топлота и голямо уважение към Тато. Особено сърдечно той бил приветстван от населението на град Хила. "Състоялият се многохиляден митинг се превърна в ярка изява на българо-иракското приятелство", допълва хроникьорът.

Пред Политбюро Тато обяснява вавилонската си мисия по следния начин: "Ние сме длъжни да правим всичко, което е в нашите възможности, с цел да обединяваме арабските държави и народи против американската експанзия в района. Ние сме длъжни да правим всичко, за да се противопоставим на опитите на САЩ да превърнат арабските страни в свой суровинен и военен плацдарм". Чаровникът от Правец успява да омае Саддам и да си върне бизнес териториите - същата година стокообменът между двете страни надхвърля 120 млн. долара. В Багдад Живков сключва сделки за 300 млн. долара и започва преговори по поръчки за още 400 млн.

На 6 декември 1983 г. у нас идва вицепремиерът Таха Ясин Рамадан. Тръгва си с военен кредит за $ 300 млн. Три години по-късно България отпуска нов военен заем на Багдад в размер на $1 млрд. Родният военнопромишлен комплекс се превръща в ключов доставчик за армията на Саддам Хюсеин, която по това време е впримчена в изтощителната война с Иран /1980-1988 г./, взела над 1 млн. жертви. България доставя въоръжение, боеприпаси, бронетанкова техника, свързочно и инженерно имущество, извършва инженерингови работи.

Джихадистът възкръсва, САЩ
дават 10 млн. за главата му

Иззат Ибрахим Дури е роден в град Даур, на източния бряг на река Тигър, през 1942 г. Израснал е в бедно семейство. На младини продава сладолед по улиците, преди да го повлече революционната буря през 1959 г. По-късно двамата със Саддам Хюсеин служат като младши офицери в разузнавателните служби на БААС. Заедно лежат в затвора при краткото сваляне на партията през 1963 г.

Дури е най-довереното лице на Саддам при петгодишното му изгнание преди завръщането на баасистите във властта през 1968 г. През 80-те освен вицепрезидент на Ирак той става главен организатор на провежданата от иракския диктатор мека салафитизация на страната. През 1989 г. в Багдад е открит Университетът по ислямски науки. Кадрите за ВУЗ-а се подбират лично от Иззат Дури. Един от тях е бъдещият халиф на ИД - Абу Бакр ал-Багдади.

Помощникът на Саддам става главен организатор и на кампанията за възраждане на вярата, започнала след 1993 г. Дури учредява и Народната ислямска конференция, която периодично събира проповедници и агитатори от цял свят в Багдад. Два пъти на форума присъства и Айман аз-Зауахири, бъдещият шейх на "Ал Кайда". По това време режимът въвежда в законите части от шариата - рязане на ръце за кражби и екзекуция за изневяра /обезглавяване на площада/. Започва усърдно строителство на джамии, въвеждане на задължителен закят /милостиня/, курсове по изучаване на Коран, религиозни изпити за всички учители. Голям брой от офицерите в армията и спецслужбите се включват активно в ислямистката кампания и се внедряват в джамиите.

"Когато САЩ и коалицията окупират Ирак през 2003 г., те попадат в едно общество, преживяващо силно ислямско възраждане и раздор между сектите. Средната класа - бастионът на секуларизма, е ликвидирана, секторът за сигурност е ислямизиран и свързан с глобалната салафитска мрежа", смята изследователят Кайл Ортън.

Паралелно с религиозните си занимания Иззат Дури по време на ембаргото срещу Ирак през 90-те изплита колосална мрежа за контрабанда на петрол в Близкия изток. След падането на режима през 2003 г. каналджиите на Дури започват да захранват първообраза на ИД - групировката Джамаат ат-Таухид вал-Джихад /"Единобожие и джихад"/ на Абу Мусаб аз-Заркауи. 74-годишният Дури ги снабдява със стрелково оръжие и взривове, а доставените от него крадени от Европа автомобили се преобразяват в коли бомби, подкарвани от новите камикадзета. По същите канали на бойните полета в Ирак пристигат хиляди муджахидини. С ходатайството на Дури към джихадисткото движение се включват Федаините на Саддам - 30-хилядно елитно подразделение, което в миналото е служело като лична гвардия на диктатора, а при американското нашествие са саморазпуска и минава в нелегалност. През 2009-11 г. милициите на Дури се притичват на помощ на ИД - избиват техните врагове, разбиват затворите и освобождават хиляди муджахидини.

Той спонсорира и групировките Хизб ал-Ауда, Джайш ал Мохамед и Джайш ал-Муджахидин, съставени от екс-саддамисти. По-късно те изграждат гръбнака на ИД. Бившите генерали от армията и службите на бившия режим образуват военно-оперативното ръководство на Ислямска държава, която през 2014 г. превзе обширни части от Ирак и Сирия. Възпитаниците на ислямския университет в Багдад и хилядите школи в страната пък доминират духовното наставничество на халифата. По ирония на съдбата човекът, допринесъл решително за възхода на ИД, освен социалист е и член на суфийския мистичен орден Накшбандийя. Салафитите джихадисти считат суфиите за отстъпници и ги ненавиждат, затова след като ИД се укрепи, тя тръгна да избива накшбандийските милиции. От убийствата пострада и най-мощната - Джайш Риджал ат-Тарика ан-Накшбандийа, командвана от Дури.

Въпреки преклонната си възраст и разбиването на неговите отряди, влиянието му си остава силно. Дури управлява коалициите от сунитски племена и военни съюзи в страната. Неговото амплоа си остава стратегическото планиране на операции и направленията, а не толкова конкретните сражения и атентати. Той разполага с широка мрежа от тайни агенти, внедрени в новата иракска власт, посочва Ортън. След като се сби с воините на халифата, Иззат Дури охладня към тях и ги нарече "варвари и убийци".

САЩ обявиха награда от 10 млн. долара за главата му, но той си остава неуловим. Десетки пъти е обявяван за покойник, след което възкръсва. През м.г. вестта за неговата смърт бе разпространена за пореден път. Трупът му бе изложен публично, направен бе и ДНК анализ, който да потвърди самоличността му. Няколко дни след погребението си Дури излезе с нова реч по радиото...

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай