Архитект ще гради Темида

Сабрие Сапунджиева освен юрист е и инженер по вътрешна архитектура

Архитект ще гради Темида | StandartNews.com

Новият зам.-министър на правосъдието Сабрие Сапунджиева е сред трите най-популярни жени, родом от Якоруда. Другите две са бившата първа дама Зорка Първанова и екс социалният министър Емилия Масларова.

57-годишната юристка има интересна и пъстра трудова биография. Малко известен факт е, че е инженер по вътрешна архитектура и мебелно производство от Лесотехническия университет - София. В началото на кариерата си Сапунджиева работи като технолог в дървообработващия завод в Якоруда и директор на Младежкия дом в града. Напористата дама обаче решава, че призванието й е правото. Успява да стане магистър юрист в Югозападния университет в Благоевград. За кратко е адвокат. Разбирането й за професията е, че добрият защитник не вкарва клиента в съда, а намира други правни лостове. Категорична е, че "адвокатът не следва да гледа на клиента като на банкнота, а като на проблем". Юридическите й познания не остават незабелязани и през 2002 г. за три години става юридически съветник на президента Георги Първанов. Паралелно с това е избрана от квотата на ДПС за член на Централната избирателна комисия за 40-ото народно събрание.

Сапунджиева никога не е имала амбициите да се озове в парламента, макар че е член на ДПС от 1998 г. След съставянето на тройната коалиция ДПС я издига за зам.-министър на правосъдието, където отговаряше за дирекция "Съдебна дейност", Централния регистър на особените залози и Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел. Тогава обаче избухна скандал с дъщеря й Анна Сапунджиева, която бе консул във Финландия. Оказа се, че младата дама, която е юрист, не отговаря на критериите за поста. Тя бе отзована след скандал, свързан с покупката на огромно количество концентриран алкохол и бира за нуждите на мисията ни. Тогава по морални съображения Сапунджиева подаде оставка от зам. министерския пост. Два месеца по-късно пък напусна надзора на Националния осигурителен институт.

Преди две години Сапунджиева бе избрана за член на Комисията за разкриване на конфликт на интереси, чийто бивш шеф Филип Златанов е вече в ролята на обвиняем заради прословутото "тефтерче" с имена на политици за натиск или за разпъване на чадър. "Не мога да говоря от името на другите колеги. Лично върху мен не е имало никакъв натиск. Хората, които ме познават, знаят, че аз не се поддавам на натиск", заяви тогава Сапунджиева. Амбициозната дама е убедена, че "труд и учение е формулата на успеха". Това е и кредото на двете й дъщери - Анна, която също е юрист, и 18 години по-малката Мериам.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай