Апетитните църковни имоти пак на мушка в парламента

Апетитните църковни имоти пак на мушка в парламента | StandartNews.com

Законопроектът е в разрез с конституцията, твърдят експерти

Затихналият скандал с апетитни имоти на вероизповеданията е на път отново да взриви крехкия мир между духовенство и светска власт. Поводът са претоплени поправки в ресорния закон, които предвиждат да се забрани на религиозните общности да възстановяват собствеността си върху имоти паметници на културата, които сега са държавна или общинска собственост. Проектът бе съживен от група соцдепутати начело с Димитър Дъбов. Същите поправки бяха внесени и в предишния парламент, в който управлението беше в ръцете на БСП и ДПС

но доведе до напрежение

между тях заради имоти, за които се бори мюфтийството.
Шефът на парламентарната комисия по вероизповедания Красимир Велчев /ГЕРБ/ коментира пред "Стандарт", че не е запознат с проекта. "Не сме обсъждали подобни предложения и няма да коментирам преди да се състои дискусия в парламентарната ни група", добави той.

Близки до Светия Синод юристи обясниха, че законът ще се възприеме по-скоро като провокация. Тъй като съдебните дела за повечето имоти, които би засегнал, вече са на финала. И не може да действа със задна дата. Според юристите проектът противоречи на конституцията, защото на практика цели одържавяване на частна собственост. Аргументът им е, че една сграда може да е паметник на културата и без да е собственост на държавата. Като например Агушевите конаци и други. Още повече че

Конституционният съд вече се е произнесъл през 1995 г.

против сходен текст в закона за паметниците на културата.
При внасянето на поправките в предишния парламент се завихри нечуван скандал. Срещу тях скочиха и патриарх Неофит и главният мюфтия Мустафа Хаджи. В крайна сметка проектът беше блокиран в комисия, а мандатът на 42-рия парламент не стигна, за да мине и през пленарната зала.

Поправката би засегнала имоти като Боянската църква, Земенския манастир, църквите в Добърско, Арбанаси, Несебър, както и Музея на религиите в Стара Загора, който е бивша джамия. От синода бяха категорични, че нямат намерение да предявяват претенции за собственост над Боянската църква и Земенския манастир. За църквите в Арбанаси Великотърновският митрополит Григорий спечели дела на две инстанции, чака се решението на последната. За храма в Добърско, в който е известният стенопис "Исус в ракета", митрополит Серафим вече е заведе дело за собственост.
В предишния парламент червените

написаха поправката след остри протести в Карлово

заради решението на съда да върне на мюфтийството Куршум джамия. Негодуване имаше и в Стара Загора и Кюстендил заради готовност да се възстановят на изповеданието бившите му храмове. А в Пловдив дори се стигна до ексцесии, при които футболни фенове изпотрошиха прозорците на действащата джамия.

ПОДКРЕПА

270 духовници зад Николай за манастир

Всичките 270 духовници от Пловдивска епархия подкрепиха в декларация митрополита си Николай в битката му за собственост на Горноводенския манастир "Св. св. Кирик и Юлита". Обителта се стопанисваше дълги години от Съюза на архитектите в България, но на 11 септември 2014 г. след решение на съда във владение влезе дядо Николай. В сряда, 11 февруари, предстои делото за собственост на последна инстанция. Писмото на духовниците под тепетата е адресирано до патриарх Неофит, президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и до генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. "Манастирът "Св. св. Кирик и Юлита" е част от Ноевия ковчег, който превежда нас, вярващите, от временното към вечното, а не място за разврат и забавления, ползвано от арендатори, за удовлетворяване на частни икономически интереси на няколко човека", пишат 270-ината духовници. И добавят: "Не ни се иска да вярваме, че се връщаме към 1982 г., когато под натиска на комунистическата власт манастирът е бил взет от Пловдивска митрополия. Под същия натиск ли и в днешно време манастирът може да бъде поруган и осквернен?" Духовниците са категорични, че няма да позволят манастирът отново да бъде отнет и осквернен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай