Аню Ангелов раздава оръдия за паметници

Аню Ангелов раздава оръдия за паметници | StandartNews.com

Пазарджик. Масовите писма от кметове на населени места, които в Пазарджишко отчетоха бум до военното министерство, даде първи резултат. Министърът на отбраната Аню Ангелов дари на община Септември и лично на село Бошуля 57-милиметрово зенитно оръдие, което ще респектира местните и гости на селото от централния площад.

Придобивката е дарена лично от военния министър по искане на кмета на селото Любен Христосков и общинския водач на Септември Петър Бошев. Голямо съдействие на Бошуля оказал техният съселянин подполковник Тодор Гюрджийски, който работи във военното министерство.

От Бошуля поискали точно това оръдие, защото неговият първи модел бил един от защитниците при нашествието на хитлерофашистите.

Оръдието ще стои до паметника на загиналите във войните 37 души от селото. Посланието към младите хора е да няма войни, каза кметът.

Организациите на офицерите и сержантите от запаса в цялата област, заедно с кметовете по места трескаво се готвят за 100-годишния юбилей от Балканската война. Това е и една от причините всеки да иска от министерството някакъв символ, който да напомня за жертвите.

В областния център Пазаржик ще бъде запазен и паметникът на легендарния 27-ми Чепински пехотен полк, въпреки че около него предстои разрушаването на бившата казарма за строеж на модерна автогара, чийто терен вече е готов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай