Античен град мистерия става голям хит у нас

Коренна промяна привлича туристите

Античен град мистерия става голям хит у нас | StandartNews.com

Античният град, наричан „Градът на македонските царе“, се намира се в едно мистичните кътчета на страната ни. Той вече посреща туристите с нов облик. 

Градът вече е много по достъпен за туристите с изграждане на съответната инфраструктура и след реализирането на проект на стойност от 8 млн. лв.

Селището запада, след като е разрушено от две силни земетресения и наводнения, като по-силното е над 8-ма степен по Рихтер, придружени от наводнения, дошли от приливна вълна.

Античният град Хераклея Синтика, наричан „Градът на македонските царе“, и намиращ се в м. Рупите край Петрич, посреща туристите с нов облик, съобщава БГНЕС.

Градът вече е много по достъпен за туристите с изграждане на съответната инфраструктура и след реализирането на проект от община Петрич на стойност от 8 млн. лв.

Върху разкопките са реконструирани гражданската базилика и колонада, посетителите минават по мостове над разкрития град, западнал след две земетресения и наводнения. Изграден е посетителски център, туристически пътеки и наблюдателни площадки, с поставени информационни табели. Изложени са част от откритите артефакти, предимно начупени. Откритите статуи и каменни плочи с надписи са изложени в музея в Петрич.

По същия проект втори етап предвижда изграждането на детски лагер със съответната база, включваща и басейн. Античният град, съществувал от 4 век пр. Христа до 8-ми след Христа, е свързан посредством нови пътища както със село Рупите, така и с храма на баба Ванга и минералните извори.

Хераклея Синтика е основана през 340 г. пр. н.е. от цар Филип II, бащата на Александър Македонски, за да контролира Кресненското и Рупелско дефиле. Първи заселници на тази територия са тракийското племе синти, което дава второто име на града „Синтика“. В миналото градът е наричан и като Херклея Стримонска по името на река Струма, но днес си остава името Хераклея Синтика, или градът на Херакъл и синтите.

От Хераклея Синтика започва и първото бойно кръщение на Александър Македонски, който преминава река Струма, за да потуши бунт на съседното тракийско племе меди, разбунтували се срещу Македонската държава.

Първите разкопки са правени от доцент Атанас Милчев през 1958 г., но системни разкопки започват през 2007 г. под ръководството на доцент Людмил Вагалински и Исторически музей Петрич. Тази година има осигурени средства за поредния етап от разкопките на греда на македонските царе.

Преди да дойдат археолозите, дълги години античният град е арена на иманярски набези, вследствие на което болшинството от откритите статуи са без глави, пише Почивка Блиц.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай