Андреева: 4500 бебета по-малко се родиха тази година

Андреева: 4500 бебета по-малко се родиха тази година | StandartNews.com

София. "Плашеща тенденция е, че тази година ще се родят 4500 бебета по-малко в сравнение с миналата, затова държавата трябва да завие по посока на майките, на децата и на младите семейства. И ако не вземем мерки да поощрим раждаемостта, няма да има смисъл да говорим повече по тази тема", заяви министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева по време на Национален форум "Майчинство и детско здравеопазване".

"Първото "ин витро" бебе, родено у нас е и първото "ин витро" бебе, родено на Балканския полуостров", продължи Андреева. Първото родено дете "ин витро" у нас се казва Илиана Кирилова, днес е на 25 г. и живее в САЩ.

„Връщаме репродуктивния фонд към Министерството на здравеопазването, защото държавата е тази, която да се заеме сериозно с проблемите на демографския срив. Имаме нужда от активна политика и по отношение на недоносените деца, ще работим и по редица национални програми, свързани с майчиното и детско здраве. Това, което започнем да правим днес, ще даде своето отражение след 5-10-15 г.", посочи още министърът.

В рамките на форума стана ясно, че България се нарежда в челните места в Европа по успеваемост на "ин витро" процедурите. Това заяви пред БГНЕС Радина Велчева, председател на фондация "Искам бебе".

Повече от 3000 са бебетата, заченати по този начин, откакто е създаден Националният фонд "Ин витро". Днес има над 30 екипа, които работят по новите репродуктивни методи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай