Ами сега? Камила отказва корона, стресна се от прокълнат диамант

Какво ще носи кралицата консорт на коронацията

Ами сега? Камила отказва корона, стресна се от прокълнат диамант | StandartNews.com

Древно проклятие стресна кралица Камила! Съпругата на принц Чарлз отказа да сложи на главата си короната със скандалния и неприлично голям по размери диамант Кохинор.

Диамантът Кохинор, чието име означава „Планина от светлина“, често е свързван с проклятие, което носи смърт на притежателите си. Назад в годините скъпоценния камък е бил притежание на множество владетели, които падали от власт заради Кохинор или поне така гласят легендите. Говори се, че диамантът Кохинор е бил прокълнат още през 1306 година и носи нещастие на мъжете, позволили си суетата да се окичат с него.

Днес 105,6-каратовия диамант Кохинор е част от колекцията бижута на Британската монархия. Той се е появявал в няколко корони, но поради репутацията си, че носи лош късмет на мъжете, които го носят, той е бил поставян само в тиарите на съпругите на кралете.

Кохинор е иззет от Индия от Източноиндийската компания по време на колониалната епоха и подарен на кралица Виктория. Той е вграден в корона, която е носена за последен път от бабата на крал Чарлз по време на нейната коронация. Пакистан, част от управляваната по това време от британците Индия, и Афганистан също претендират за собствеността му от 1947 година. По груби изчисления стойността на Кохинор възлиза на около 1 милиард долара.

Известният скъпоценен камък за първи път е поставен в кръст в предната част на короната на кралица Мери за коронацията й през 1911 г., но е заменен с реплика през 1937 г., когато оригиналът е преместен в короната на кралицата майка за нейната коронация и тази на Джордж Шести.

В навечерието на коронацията на Чарлз III диамантът Кохинор отново предизвика скандал във Великобритания, след като се появиха слухове, че короната на кралица Мери, инкрустирана с прокълнатия скъпоценен камък, ще бъде носена от кралицата-консорт Камила. Последва светкавична реакция от Бъкингамския дворец, чиято администрация побърза да успокои поданиците на Короната.

„За коронацията си през май Камила, съпругата на британския крал Чарлз, ще носи преработена корона на кралица Мери, върху която няма да присъства прочутият диамант Кохинор, съобщиха от Бъкингамския дворец.

Камила ще носи короната на кралица Мери, поръчана и носена от съпругата на крал Джордж Пети за коронацията през 1911 година. В нея ще бъдат направени някои промени, за да бъдат поставени уникални за случая бижута, отразяващи нейния собствен стил.

Нито оригиналът, нито репликата ще бъдат използвани за коронацията на крал Чарлз и кралицата консорт Камила. Вместо това в употреба ще влязат диаманти от личната колекция на покойната кралица Елизабет Втора.

"Изборът на короната на кралица Мери от Нейно Величество е първият случай в най-новата история, когато за коронацията на консорт ще бъде използвана съществуваща корона, вместо да се направи нова поръчка, което е в интерес на устойчивостта и ефективността", се посочва още в изявление на Бъкингамския дворец.

Чарлз автоматично стана крал на 15 кралства, включително Канада, Нова Зеландия и Австралия, след смъртта на майка си кралица Елизабет Втора през септември, но официалната коронация на него и кралицата консорт Камила ще се състои на 6 май в Уестминстърското абатство в Лондон.

Короната на кралица Мери ще бъде преправена с диамантите Кулинан III, IV и V в знак на почит към покойната кралица Елизабет Втора, съобщават още от Бъкингамския дворец. Диамантите бяха част от личната й колекция и тя често ги носеше като брошки.

Четири от осемте подвижни арки на короната също ще бъдат премахнати, за да се създаде различно впечатление от времето, когато е носена от кралица Мери. Дизайнът е вдъхновен от короната, носена от кралица Александра, съпругата на Едуард Седми, през 1902 година, пише jenata.blitz

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай