Американци цял месец копаят античен град у нас

Американци цял месец копаят античен град у нас | StandartNews.com

Благоевград. Екип от български и американски археолози ще изследва античния град Хераклея Синтика край храма на пророчицата Ванга. В началото на юни в България ще пристигнат и студенти от САЩ, които изучават археология и помагат в разкопките.

„Дейността ни се финансира основно от Американския изследователски институт. Без тяхната помощ няма как да се справим", призна директорът на Градския исторически музей в Петрич Сотир Иванов.

Американците в продължение на една седмица ще разгледат някои от българските забележителности. През това време български археолози ще подготвят терена за работа. До 2012 г. специалистите се трудиха през юли и август, но заради големите жеги прекъснаха дейността си на терена. Затова от миналата година се копае само през месец юни.

Античният град се намира само на 1 километър от църквата на Ванга, в подножието на изгасналия вулкан Кожух. Специалистите са открили в последните няколко години стотици ценни експонати – движимите вече са изложени в Градския исторически музей в Петрич. Част от обекта е реставриран и консервиран. Намерени са останки от градска инфраструктура. Специалистите попаднали и на гробове от раннохристиянски погребения. Открити са керамични предмети, камъни от катапулт, колони, капители, театрални маски, теракотени фигури.

„Натъкнахме се и на оброчна плоча с лика на богинята на възмездието Немезида, както и на различно въоръжение – стрели, оловни тежести за прашка. Говорим за находки в периода от 4 век преди Христа до 5 век след Христа. В музея се съхранява и монета с лика на римския император Флавий Маркиан", разкри Сотир Иванов.

Надеждите на археолозите са, че тази година ще успеят да открият останки от театър, от форум, от обществени сгради.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай