Активизирането на жандармерията намалило битовата престъпност

Лазаров е недоволен от нелюбезните служители на сигурността и комуникацията им с хората

Активизирането на жандармерията намалило битовата престъпност  | StandartNews.com

София. Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров отчете значителен спад в престъпленията от началото на акцията срещу битовата престъпност, при която служители на жандармерията бяха командировани в страната.

 

От 1 януари досега има 18% по-малко регистрирани криминални престъпления в цялата страна, а от началото на акцията срещу битовата престъпност - тези престъпления са намалели с 26% за цялата страна, заяви Лазаров пред БНТ.

 

"Има конкретни резултати от акцията срещу битовата престъпност, дали тя е е най-важната ще покаже времето", допълни той.

 

Кражбите от началото на акцията до 6 март намаляли с 32%. От 1 януари до 6 март в страната са регистрирани 16 518 престъпления, при 20 046 за същия период на миналата година.

 

„Дали изчезват кокошки или се извършва грабеж на лице, аз смятам че травмите върху хората остават, създава недоверие и чувсво на страх, така че където е необходимо, ще пращаме жандармерия", каза още главсекът.

 

Като единствено недоволство от операцията Лазаров посочи не добрата комуникацията с обществото по места.

 

"Не съм доволен с комуникацията с обществото, на места виждам служители, които не се държат добре с хората, не са достатъчно отзивчиви", каза главният секретар на МВР и добави, че по това ще се работи.

 

Той повтори тезата си, че жандармерията ще остане в селата докато е нужно, а следващата стъпка е привличане на секретни сътрудници и по-ефективна работа със Специалните разузнавателни средства.

 

Лазаров приветства идеята безработни да бъдат организирани в своеобразни довроволни отряди, които да помагат на полицията.

 

"Ако чрез съответните политики се намери ресурс и хора за мен е добре дошло. Ако това стане ще се изгради нормативната база, регламентираща работата им", допълни главният секретар.

 

Лазаров очаква още увеличение на имиграционния натиск със затоплянето на времето. По повод скандала с изграждането на стена по българо-турската граница той посочи, че не отговаря за нея, но ще се радва това по-скоро да се случи, за да може служителите от там да бъдат преместени към вътрешността на страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай