Аксаково обяви бедствено положение

Най-малко 10 души загинаха при потопа в Аспарухово снощи

Аксаково обяви бедствено положение | StandartNews.com

200 души са пред евакуация

Варна. Община Аксаково обявява бедствено положение на територията на населените места: Водица, Засмяно, Крумово, Ботево, Радево, Долище, Куманово, Въглен, Орешак, Ген. Кантарджиево и гр. Игнатиево. Заповедта на кмета на Аксаково инж. Атанас Стоилов е издадена тази сутрин. 

Обявена е и готовност за евакуация на 200 души от селата Ботево и Засмяно, тъй като има опасност от преливане на двата язовира – „Ботево" и „Засмяно".

Критично е и положението в село Долище, чиито улици бяха буквално отнесени от предишния порой преди няколко дни. Издълбаните пътища в момента са превърнати в долове, пълни с вода. Селото е буквално разделено на две. Нарушени са връзките между селата и придвижването е почти невъзможно.

Публикуваме заповедта на кмета:

З А П О В Е Д

№ 400 / 20.06.2014 г.
гр. Аксаково

Вследствие на обилния дъжд, придружен със силен вятър, през изминалото денонощие, а именно на 19.06.2014г., на територията на Община Аксаково е прекъснат достъпът до част от населените места. Между с.Водица и с.Засмяно е залят мостът, свързващ двете села; в с.Г. Кантарджиево е прекъснат достъпа вследствие на заливане на моста между селото и главния път; изцяло е отнесена пътната настилка в следствие на преливане на реката и свличане на вода от високите части на с. Долище; нивото на реката в с.Крумаво се е покачило драстично и е прекъсната връзката между двата квартала на селото; предизвикано е преливане на ретензионния басейн на Регионалното депо за ТБО в с. Въглен; преливането на язовира в с. Ботево е довело до повишаване нивото на реката, вследствие, на което вода е излязла от коритото и ниската част на селото е под вода. По сигнал на кметове и кметски наместници са заляти изцяло улиците, дворовете и приземните етажи в жилищни сгради в селата: Водица, Засмяно, Крумово, Ботево, Радево, Долище, Куманово, Орешак, Ген. Кантарджиево и гр. Игнатиево. В посочените населени места е прекъснато електрическото захранване и водоснабдяването.
За провеждане на спасителни и неотложни работи в Община Аксаково, и на основание чл.49, ал.1, чл.65, ал.1 т.1 и ал.2, т.3 от Закона за защита при бедствия и чл.44 ал.2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация,

Н А Р Е Ж Д А М :

І. Обявявам бедствено положение на територията на Община Аксаково в селата: Водица, Засмяно, Крумово, Ботево, Радево, Долище, Куманово, Въглен, Орешак, Ген. Кантарджиево и гр. Игнатиево.
ІІ. За овладяване на бедствието:
1. Щабът за изпълнение на общинския план за защита при бедствия и за взаимодействие с националния, ведомствените и областен щаб за защита при бедствия, назначен с моя Заповед № 10/07.01.2014 г. да премине на непрекъснат режим на работа. Информация за хода за спасителни и неотложни работи да ми се представя през 2 (два)часа. Същата да се предоставя на Областно координационен център при Областно управление „ПБЗН" към МВР, към Областния съвет по сигурност, към Областния управител на област с административен център - Варна и на средствата за масово осведомяване.
2. Стоимен Крумков – Координатор оперативно управление към щаба по т.1 да създаде необходимите условия за ефективна работа.
3. Диян Димитров - Началник РУП Аксаково да организира охраната на обществения ред на територията на общината и оказване на необходимото съдействие на длъжностните лица при изпълнение на възложените задачи;
4. В случай на необходимост от лекарска помощ на бедстващи - Д-р Рашева - Директор на „Център за спешна медицинска помощ" - Варна да осигури линейки с висока проходимост на разположение.
5. Управителят на „ВиК" ООД – Варна да осигури екипи за отстраняване на авариите и възстановяване на водозахранването в проблемните зони.
6. Стефан Абаджиев – Управител на „Енерго Про" ЕООД – Варна да осигури екипи за отстраняване на авариите и възстановяване на електрозахранването в проблемните зони.
ІІІ. Длъжностните лица за прилагането на спешните мерки по т.1 от пункт ІІ от настоящата заповед да предават информация за хода на спасителните и неотложни аварийно - възстановителни работи през 2 часа.
ІV. Въвеждам временни ограничения:
1. Забранявам влизането, пребиваването и движението на МПС в района на бедствието, освен тези на екипите за овладяване на бедствието по раздел ІІ от н.з.
2. При отказ от доброволно напускане на опасни за живота на гражданите сгради, да се извърши принудително извеждане на същите.
V. Начало на въвеждане на бедственото положение 9.00 часа на 20.06.2014г.
VІ. Срок на действие на бедственото положение - до 9.00 часа на 21.06.2014г.

Заповедта да се доведе до знанието на всички длъжностни лица за сведение и изпълнение. Обявеното бедствено положение и въведените временни ограничения да се разгласят чрез средствата за масово осведомяване.

Копие от настоящата заповед да се изпрати незабавно на Министъра на вътрешните работи, Областния управител на област с административен център Варна, Директор на ЦСМП - Варна, Управителя на „Енерго Про" ЕООД – Варна, Управителя на „ВиК" ООД – Варна, Началник РУП Аксаково, Областно управление „ПБЗН" към МВР.

Контрол по изпълнение на заповедта ще осъществявам лично.

инж. АТАНАС СТОИЛОВ
КМЕТ НА ОБЩИНА АКСАКОВО

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай