Акад. Воденичаров: Не отива на учени да протестират по улиците

Акад. Воденичаров: Не отива на учени да протестират по улиците | StandartNews.com

България губи компетентни хора в много области и това е страшно. Това каза в интервю за Агенция "Фокус" акад. Стефан Воденичаров, председател на Българска академия на науките (БАН), във връзка с бюджета на институцията за 2016 г. „Всички говорят за „Наука и образование за интелигентен растеж", но без пари не стават. Или да престанат да говорят, или ако ще говорят да се обърнат с лице към проблемите на науката в България" подчерта той.

По думите му, в случай, че държавната субсидия не е в искания от БАН размер ще принуди много изследователски области, в които се работи в момента, да приключат своята дейност. „През последните години в България се получава загуба на научна информация, имаме области, в които нямаме компетентни хора и този процес ще се задълбочи още повече. Това е страшно", обоснова се акад. Воденичаров.

Във връзка с действията, които смятат да предприемат, за да получат необходимото финансиране, председателят на БАН уточни, че в четвъртък свиква Събрание на академиците и член–кореспондентите и всички директори. „Не отива на учените да излизат по улиците да протестират. Искаме да обсъдим няколко мерки и да покажем напето мнение върху важни въпроси. Например по тези за здравеопазването, по демографските проблеми какво трябва да се направи, с индустрията, селскостопанство, за да се чуе, че експертният център на държавата е Българска академия на науките. Хората да разберат от нуждата от поддържане на минимален, нормален живот в Академията", добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай