Акад. Стефан Воденичаров остава председател на БАН

Акад. Стефан Воденичаров остава председател на БАН | StandartNews.com

Академик Стефан Воденичаров остава председател на Българската академия на науките, след като Общото събрание на академията не събра необходимия брой гласове за неговото отстраняване. Точката за отзоваването на акад. Воденичаров бе включена в дневния ред на събранието по предложение на проф. Бойко Георгиев - директор на Института по биоразнообразие и екосистеми. За предсрочното отстраняване на Воденичаров обаче бяха необходими 54 гласа (50% плюс 1 от списъчния състав). В крайна сметка резултатите от тайното гласуване бяха 44 гласа "За", 47 - "Против" и 5 "Въздържали се".

Критиките към акад. Воденичаров бяха основно за това, че не е успял да се пребори за по-висок бюджет за учените в БАН. Според проф. Георгиев сегашният председател на БАН "използва Академията за трамплин за политическата си кариера". Част от учените смятат, че обявената кандидатура на акад. Воденичаров за президент при предстоящите избори ще навреди на Академията, защото я вкарва в политически зависимости. Тя е причината и БАН да не получи исканото увеличение на бюджета, за да осигури по-прилични възнаграждения на учените и подобряване на материалната база.

Без достатъчен брой гласове остана и предложението да бъдат премахнати пожизнените възнаграждения на пенсионираните академици и член-кореспонденти. Годишно тези възнаграждения са около 2 млн. лв.
Очаквайте подробности

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай