Агнешка супа на бяла покривка за бежанците

Шефът на лагера във "Враждебна" стяга подаръци за Коледа на най-малките

Агнешка супа на бяла покривка за бежанците | StandartNews.com

София. На бяла покривка върху маса от два чина със салфетки и пластмасови лъжици сервираха обяда на бежанците в кв. "Враждебна". "Това ще го въведем като традиция, надявам се следващия път покривката да е и изгладена", каза засмян комендантът на лагера полк. Иван Пенков.

Топлата агнешка супа дойде малко след един часа на обяд, поднесена от доброволци от БЧК. "Редуваме я с телешка, леща и боб, още не знаем коя им харесва най-много", обясниха от Червения кръст. Въпреки че сирийците с удоволствие хапват топлото ядене, скандали и опашки няма.

"Въвели сме ред, на всеки етаж има отговорник, той прави списък и всеки знае кога да дойде", каза полковникът, който отговаря за бежанците в лагера. В понеделник сирийците получили за първи път и издръжката си - по 65 лв. "Всички масово си напазаруваха храна", каза полковникът.

Той вече е планирал и довършителните ремонти в бившето порутено училище. "До Нова година ще завършим помещението за пералня, медицинския пункт и занималните за децата", обясни той. Вече са поръчани и книжки, телевизори, както и хладилници и печки.

Отношенията между бежанците и домакините им от ден на ден стават все по-добри. "Ние учим арабски, а те български", смее се полк. Пенков. Той вече знае, че на арабски стая е одая, а кибрит е кибрит. Сирийците пък казват "здравей", "благодаря" и още няколко думички. По-схватливи обаче излезли децата, те първи проговорили на български.

За Коледа полковникът е решил да изненада гостите с нашите обичаи. "Както те ни показаха какво е Байрям, така аз ще им покажа какво е Коледа", издаде той. В плановете му е и Дядо Коледа, който ще раздава подаръци. "Но няма аз да съм в тази роля", смее се полк. Пенков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай