Агенция по вписванията не успя да си върне 53 000 лв.

Вицепрезидентът Маргарита Попова потенциален свидетел пред съда

Агенция по вписванията не успя да си върне 53 000 лв. | StandartNews.com

София. Софийският градски съд отхвърли иск за 53 000 лева срещу бившия изпълнителен директор на Агенцията по вписванията Виолета Николова. Тя е обвинена за неправомерно получени бонуси за същия размер. Юрисконсултът на агенцията не успя да обоснове иска си, като обяви пред съда, че сумата е за отговорността на тримата подсъдими в процеса.

Заедно с Николова пред съда са изправени Райна Иванова, която е била директор на „Административноправно обслужване, човешки ресурси и връзки с обществеността" и Тотка Стоилова - финансов контрольор в агенцията.

Според държавното обвинение, за да присвои парите, Николова е нарушила реда за начисляване и разпределяне на средства за допълнително материално стимулиране на служителите, а другите две подсъдими са съставяли документи с невярно съдържание. Юрусконсултът на агенцията обаче не успя да мотивира иска си, като заяви, че сумата е обща върху процента отговорност и на трите подсъдими, което не бе прието от съда.

Самата Николова се появи с двама топ адвокати – Ина Лулчева и Илиян Василев. Тя беше отстранена от премиера Бойко Борисов на 20 февруари 2012 г., след като се разбра, че е прибрала премия от 48 000 лева, които си разпределила лично от излишъците на агенцията. Николова се превърна в нещо като емблема на скандала заради внушителната премия от 73 000 лева, която тя не отрече: "25 000 са подписани от министъра на правосъдието. Останалата сума - 48 000 лева, е подписана от мен."

Правосъден министър в този период е Маргарита Попова, настоящ вицепрезидент на България, която заяви, че е категорична, че който работи трябва да взима повече пари. Такова беше мнението и на Николова, която все пак призна, че отвън това не изглежда добре: "Явно за обществото е неприемливо да се изплаща допълнително материално стимулиране." След като не послуша тогавашния премиер Бойко Борисов да дари парите, Виолета Николова бе свалена от поста и срещу нея бе повдигнато обвинение.

Пред съда показания дадоха бившия заместник-министър на правосъдието Жанета Петрова и Галена Славова – бивш заместник изпълнителен директор на Агенцията по вписванията. Петрова обясни, че за нередностите с раздаването на бонуси е научила от служители от отдела за информационни технологии при агенцията. Тя се поинтересувала дали те са доволни от допълнителните възнаграждения. Тогава разбрала, че те не са получавали такива средства.

Петрова разясни, че според действащите правила в Министерството на правосъдието 25% от приходите на ведомството се отивали по три направления – за подобряване на материалната база, за повишаване квалификацията на служителите и за допълнително материално стимулиране. От агенцията всеки месец идвали предложения за допълнителни възнаграждения, чийто размер обаче бил определян от министъра на правосъдието – тогава на този пост беше Маргарита Попова. Поради тази причина се очаква настоящият вицепрезидент да бъде призован като свидетел в процеса, за да даде повече яснота за критерия, по който са раздавани допълнителните материални стимули.

Галена Славова пък обясни, че през август 2011 г. е получила 2500 лв. върху заплатата си, без да знае защо. След като се срещнала с Виолета Николова, тя й обяснила, че самата тя така е преценила и за това й е отпуснала тази сума върху заплатата. Процесът продължава с разпити на още бивши и настоящи служители в агенцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай