Адвокат Марковски: Аутопсията е задължителна

Адвокат Марковски: Аутопсията е задължителна | StandartNews.com

София. „Законът трябва да се изпълнява. Аутопсия трябва да се направи, за да се види дали има някаква причина да се съмняват, че е взела опиати. Когато има млад човек, който си е отишъл не навреме, при необичайни обстоятелства, това е задължително". Това каза пред Нова тв адвокат Марин Марковски, който коментира вчерашния протест в Пазарджик по повод аутопсията на 19-годишно момиче.

Стандарт Нюз припомня, че момичето се удави в микроязовир край Пазарджик и трябваше да му бъде направена аутопсия, което предизвика гнева на мюсюлманите от ромския квартал „Изток", които обявиха, че религията им не го позволява.

Правенето на аутопсия е част от една проверка, свързана със събирането на доказателства и когато става въпрос за такива трагични обстоятелства е абсолютно задължителна, обясни адвокатът.

„Във Закона за вероизповеданията има специален текст, който казва, че всички случаи, независимо от религиозните ритуали, чувства и практики, трябва да се изпълнява действащия закон", добави Марковски.

„За нас ще е грехота, ако се направи аутопсия, защото те са затворени. Няма разлика в исляма", обясни пред Нова мюсюлманин от Пазарджик. Той бе категоричен, че в града няма имами от Саудитска Арабия, които да проповядват исляма в района.

„Те са момичета на 18-19 години, но водата започва да ги дърпа и само две са успели да избягат от водата. Момичето се е заклещило под водата. Била е 15 минути под вода и се е удавила", обяснява жена за злополуката с трагичен край.

Образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за склоняване към самоубийство, обявиха от прокуратурата и уточниха, че аутопсията е задължителна по закон, тя е част от доказателствата, които се събират.

Роднини на момичето твърдят, че извършването на аутопсия на момичето е погазване на техните религиозни права и обмислят да съдят България в Страсбург за случая.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай