Понеделник,

Абсурдно, но факт! Езиците изчезват

От: СТАНДАРТ -
1840
Абсурдно, но факт! Езиците изчезват
A
A
A

Абсурдно, но факт! Езиците изчезват. Австралийски учени публикуваха изследване, според което до края на 21 век светът може да загуби половината от говоримите езици, пише сайтът „Новото познание”.

Днес, според изданието Nature Ecology & Evolution, около половината от седемте хиляди официално признати езици са застрашени от изчезване.

Изследователите от Австралийския национален университет са идентифицирали петдесет фактора, които допринасят за изчезването на езиците.

Един от тях е продължителността на обучението. Установено е, че по-продължителното обучение увеличава вероятността езиците да изчезнат, колкото и невероятно да ви звучи това.

Авторите на изследването предупреждават за необходимостта от създаване на училищни програми, които да подкрепят двуезичното обучение, например.

Този метод ще позволи да бъдат запазени местните езици, които доминират в определен регион. Нашият език е устойчив, но осезаемо в него навлизат чуждиците.

Друг фактор, който провокира изчезването на езиците, е навлизането на доминиращ такъв. Типичен пример е английският език, който се говори от непрекъснато растящ брой хора по света.

Интересното е, че контактите на местните езици един с друг не крият рискове от изчезване.

Коренното население на Австралия говори десетки езици преди колонизацията на континента, но днес само дванадесет се преподават в училищата.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Езици Говор Реч