АББА отново на върха – 38 години по-късно

Великите музиканти са най-желани от феновете на останали в историята групи

АББА отново на върха – 38 години по-късно | StandartNews.com

Четиримата от АББА поведоха класация 38 години, след като групата се разпадна. Ново проучване от сайта „StubHub“ установи, че голяма част от световните меломани най-вече искат да видят отново шведския квартет. 40% от участниците в музикалната анкета са гласували за завръщането на Бени Андершон, Ани-Фрид Люнгста, Агнета Фелтскуг и Бьорн Улвеус. Групата се разпадна през 1982-а, макар че музикантите твърдят, че са просто в почивка и скоро възнамеряват да се завърнат. През 10-годишната си кариера АББА завинаги оставя своя отпечатък в световната музкална индустрия и е най-успешната формация, участвала някога в „Евровизия“.

На второ място в класацията на групите, които феновете искат да видят отново, се нареди „Оейзис“ с 28% гласоподаватели. Бендът се разпадна през 2009-а след 18-годишна кариера. Трети са младоците от „Уан дайрекшън“ с 18%. След като почти спечелиха британския „Х Фактор“, те превзеха световната сцена и се превърнаха в истинска музикална сензация. Само за 6 години момчетата спечелиха почти 200 награди. Групата излезе в „почивка“ през 2016-а и оттогава не е била активна. Наскоро се завъртяха случове, че музикантите ще се съберат по време или след края на пандемията, но за момента няма официлана информация по темата.

Четвърти са англичаните „The Verve“ с 14%. Рокаджиите от Острова се разделиха през 2009-а след противоречива 19-годишна кариера. Челната петица закриха ирландците от „Бойзоун“ с 13%. Групата беше основана през 1993-а и първият й разпад беше през 2000-а. През 2007-а се събраха за 4 години, след което пак се разделиха. След още два опита момчетата се отказаха окончателно през 2019-а.

На шесто място застават рокаджиите от „The Smiths“ с 12%. Групата се разпада през 1987-а след кратка, но доста успешна 5-годишна кариера. Критиците обявявят бенда за една от най-важните формации на своето десетилетие. През 2012-а списание „Ролинг стоун“ включва четирите тави на „The Smiths“ в класацията си „500-те най-велики албума на всички времена“. Седми са дамите от „Дестинис чайлд“ – също с 12%. Бионсе, Мишел Уилямс и Кели Роуланд имаха зашеметяваща 16-годишна кариера с много успехи. Момичетата се разделиха през 2006-а, за да гонят самостоятелни кариери. Осми, отново с 12%, са австралийците от „Crowded House“. Рокаджиите поставят началото през 1985-а и през годините са се разпадали и събирали няколко пъти. Окончателният край на групата е през 2016-а. През 2019-а беше обявено, че ще бъде сформиран нов състав на бенда, в който обаче ще влязат синовете на някои от бившите членове.

Предпоследни са мадамите от „Шугабейбс“ с 11%, които се разпаднаха през 2011-а. Феновете изненадващо извадиха късмет в този случай – групата обяви, че работи по нова музика, която ще се появи след края на пандемията. Последна, също с 11%“, се нарежда „Ноу даут“. Групата на Гуен Стефани се сформира през 1986-а. Музикантите издават дебютния си албум през 1992-а, но успяват да се разпишат в световните класации чак с третата си тава „Tragic Kingdom“. Групата официално не се е разпаднала, но повечето музиканти имат солови кариери и по нищо не личи, че скоро възнамеряват да се съберат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай