Пуснаха вкъщи шофьори убийци

 Пуснаха вкъщи шофьори убийци | StandartNews.com

Филип Михайлов от Лесидрен се кълне никога повече да не седне зад волана

Петковден се оказва щастлив за двамата автоджигити от Лесидрен и Копитото. В студените есенни дни Филип Михайлов и Дани Мохамед Фахд ал Келани чакат развоя на разследванията си на топло. Те обаче не са в ареста, а вкъщи. На 14 октомври магистратите в Ловеч и София решиха, че домашният арест е достатъчен, за да осигури присъствието им в страната. В четвъртък състав на Ловешкия окръжен съд изненадващо пусна под домашен арест 28-годишния шофьор Филип Михайлов, който уби две деца край Лесидрен. Оказа се, че е изтекъл законовият му двумесечен срок за постоянно задържане под стража в досъдебното производство. На същата дата Софийският апелативен съд пък се смили над 18-годишния Дани ал Келани и го пусна под домашен арест. Младежът бе задържан, след като с колата си блъсна и уби пешеходец по пътя в местността Копитото, а после избяга с мерцедеса си. Келани беше задържан на границата.

Филип Михайлов и Дани ал Келани трябва да се пазят от вируси и всякакви други болежки, защото могат да отидат на лекар само след като получат разрешение от районния полицейски инспектор. Това е едно от ограниченията на мярката "домашен арест", която им бе наложена от съда. Така 18-годишният Дани, който доскоро е бил болен от хепатит и все още се лекува, трябва или да прави консултация по телефона или пък да излезе след даденото му разрешение. Това му бе обяснено в сряда от съдия Десислава Иванова веднага след като го пусна под домашен арест. Преди десетина дни младежът прегази с мерцедеса си 63-годишен мъж на Копитото и избяга. Софийският апелативен съд отбеляза, че Дани е ученик в 12. клас, който едновременно с това работи, няма никакви криминални прояви до момента, така че

няма опасност да извърши други престъпления

В същото време съдът посочи, че младежът е опитал да прикрие следите от катастрофата, като не е помогнал на пометения Радослав Стоянов, избягал е от местопроизшествието, колата му е била закарана на ремонт в автосервиз, а заедно с баща си е напуснал страната и отишъл в Румъния. В същото време съдия Десислава Иванова обаче отбеляза, че родителите на Дани са били наясно със стореното от него. Той им е разказал какво се е случило на Копитото и до голяма степен те са насочвали неговите действия. В същото време, щом разследващите са се свързали с майката на Дани, а после и с баща му, те са се върнали в страната. Затова съдът счете, че домашен арест е достатъчен да осигури неговото присъствие в страната. Апелативните съдии не подложиха на съмнение факта, че Ал Келани е извършил престъплението, за което е обвинен, макар че защитата му се опита да използва аргумента, че той си е помислил, че е блъснал животно, а не човек.

Дали след този случай Дани, който има шофьорска книжка едва от два месеца, ще се качи някога на кола, не е ясно.
Филип Михайлов от Лесидрен бе повече от категоричен в интервю за bTV, че няма никога да седне зад волана. Твърди, че ако има възможност, би се отказал и от шофьорската си книжка. В момента за щастие няма как да стане нито едното, нито другото. С решение на съда Михайлов е вече три дни под домашен арест. Точно два месеца, след като Филип бе прибран зад решетките, изтече законовият му срок за задържане. Оказа се, че Михайлов не е пуснат с най-леката мярка "подписка", каквато поиска адвокатът му, защото можел да се скрие от правосъдието. Прокурорът по делото Валентин Вълков настоя да не бъде пускан на свобода, за да не избяга от страната, както се случи с Хюриет Сюлейманов.
Преди година и половина той причини смъртта на трима младежи край Луковит и избяга зад граница. Той

получи 15 години затвор, но задочно

В сряда съдът реши, че обвинението на Михайлов е за твърде тежко престъпление и съществува опасност да изчезне. Всъщност не е ясно дали до края на разследването Михайлов ще си остане вкъщи, защото адвокатът му заяви, че ще обжалва решението на окръжния съд пред апелативна инстанция. А едно от предимствата на домашния арест обаче е, че можеш да даваш интервюта, макар и от вкъщи. Така Филип Михайлов обясни пред екип на Нова тв трагедията с това, че е бил на неправилно място в лош момент и се чувства виновен. Той отново отрече, че до трагедията се е стигнало след гонка, в която е участвал. "Не, не беше гонка, изключено да е било, нямаше превишени скорости. Даже съм шофирал под границата на нормалното. Самият спирачен път го показва", обясни той. Шофьорът каза и че сред приоритетите му не било да прави състезания. "Един шофьор, който си е тръгнал ей така по пътя, без да има такива наклонности, трябва да търпи сега", обясни Филип.

Само че трагичен факт е, че след удара на място загива 16-годишната Велислава Цанкова, връстникът й Марино Цветанов почина по-късно в болница в София, а 15-годишната Петя Божкова беше настанена за лечение с тежки наранявания.
Разследването по случая е пред финал. Остава да бъде разпитан само един свидетел и да бъде изготвена техническата експертиза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай