Митрополит Николай : Нашият народ се нуждае от духовна опора

 Митрополит Николай : Нашият народ се нуждае от духовна опора | StandartNews.com

Кърджали. Стотици жители на Кърджали и областта посрещнаха Пловдивския митрополит Николай, който донесе чудотворната икона на Божията майка „Златната ябълка“. В двора на  възстановения средновековен храм „Св. Йоан Предтеча” в кв. Веселчане заедно със свещеници от други места на епархията Негово Високо преосвещенство отслужи малко повечерие и акатист.

„Кой може да събере в това време толкова народ, освен Божията майка, която ни предпазва от всяко зло. Не унивайте от трудностите, бивало е и по –трудно време за нашия народ. Вярата в бога е тази, която ни дава сили.Нашият народ се нуждае от духовната опора и от духовна просвета, от утвърждаване на християнските добродетелите, този труд носи радост и  удовлетворение”, каза пред събралото се множество владиката.

Той посъветва да се опазят душите на децата, за да не се отчаат, а да са силни. Службата заедно с проповедта, която изнесе митрополит Николай, продължи около час и половина, след което се изви дълга опашка от вярващи. Поклонението пред чудотворния образ на Светата дева продължи до полунощ. Специално за празника с автобуси бяха пристигнали хора от Крумовград,  Момчилград, Златоград, Хасково, за да измолят нейното застъпничеството и да се сбъднат молитвите им. 

„Това е голяма благодат за всички хора, нека да имаме повече вяра, да отворим сърцата си за доброто”, каза Кузман Димов, който чакаше своя ред. „Ще се помоля за здравето на всичките ми близки, но и за това нашите ръководители да се вслушат повече в божиите послания и да ни управляват по-добре”, сподели възрастна жена, подкрепяна от внучката си. „Посрещаме чудотворната икона в Кърджали на 5 април. Денят не е избран случайно. По време на Великия пост всеки петък в духовните храмове се прославя Божията майка”, обясни отец Николай Величков, свещеник в кърджалийската църква„Св. Йоан Предтеча”. Час преди обявеното начало в петък вечер кръстовището на Ардински мост бе изпълнено с хора.

Първи приветстваха Дядо Владика децата от Неделното училище, което силно и искрено го трогна. Той бе поздравен и от областния управител на Кърджали Иванка Таушанова. Млади и стари, всеки искаше да се докосне до чудотворната икона, известна, че помага срещу различни болести и сбъдва желания, особено за сдобиване с рожба. С литийно шествие светинята бе отнесена в манастирския храм. Най-отпред бяха младежи с хоругви, след тях самодейци в национални носии. В тържествената процесия се включиха духовият градски оркестър и ученическият гвардейски отряд.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай