9 месеца за екооценка на ново трасе на "Струма"

9 месеца за екооценка на ново трасе на "Струма" | StandartNews.com

След 9 месеца ще е ясно как е най-добре да се строи най-сложният участък от магистрала "Струма" - през Кресненското дефиле. 280 дни е срокът, който според обществената поръчка на НК "Стратегически инфраструктурни проекти" се дава за изготвяне на доклад за Оценка на въздействието върху околната среда.

Поръчката е на стойност 65 000 лв. и трябва да даде отговор кое е по-удачното решение за трасето. Според решение от 2008 г. магистралата трябва да продължи през Кресна с дълъг 13 км тунел. Тогава обаче са отчетени единствено последствията от експлоатацията на съоръжението, но не и щетите за природата при изграждането му. Според пътни експерти по-доброто решение е вместо магистрала с един тунел да се построи скоростен път с няколко по-къси тунела и виадукта и с разрешена скорост 100 км.ч. В тунелите е позволено да се вдигат 90 км. Магистрала "Струма" трябва да е готова до 2020 г., за да не загуби средства от ЕС за проекта.

Днес пътната агенция съобщи, че е изплатила 8,1 млн. лв. на строителя на друг магистрален участък - Шумен-Белокопитово от АМ "Хемус".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай