91 години от кървавия Велики четвъртък

91 години от кървавия Велики четвъртък  | StandartNews.com

Днес се навършват 91 години от атентата в църквата "Света Неделя". На Велики четвъртък през 1925 г. група крайнолеви дейци на Българската комунистическа партия взривяват покрива на църквата. Един от най-големите атентати в историята, той отнема живота на 213 души.

Атентатът в църквата "Света Неделя" е най-големият терористичен акт в човешката история преди ударите срещу двете кули на Търговския център в Ню Йорк през 2001-а година, припомня телевизия "Европа". 

Всичко започва в ранната привечер на 14 април 1925 година, когато народният представител от Демократическия сговор Константин Георгиев е убит. Погребението на депутата е определено за 16 април в храма "Света Неделя", където се очаква да дойдат хора от най-висшата класа – множество офицери, войници, висши чиновници, част от министрите и Негово величество цар Борис III. Ден след атентата вестник "Свободна реч"  излиза със заглавието – "Едно демоническо злодеяние". Описана е и първата информация – над 140 жерви, от които 20 жени и 10 деца.

Броят на загиналите стига до 213, след като част от пострадалите умират от раните си. От следващите броеве на всекидневника става ясно, че виновниците бързо са разкрити, а процедурата по делото отнела 2-3 дни. В стария вестник от 1925 година пише, че няколко часа преди атентата Москва е разпространила из целия цвят информация, че в България било избухнало въстание.

Узнавайки, че плановете й са пропаднали и нито царят, нито министрите са пострадали, започва да разпраща нови радиотелеграми, като се опитва да отрече своето участие в кървавия атентат. И до днес, въпреки изкривяването на редица исторически източници, БКП остава свързана с атентата в "Света Неделя".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай