Понеделник,

8 хил. български военни се върнаха от Афганистан

От: Администратор -
3972
8 хил. български военни се върнаха от Афганистан
A
A
A

София. Над 8 000 български военни се върнаха невредими от най-дългата операция на НАТО - тази в Афганистан. За разлика от мисията в Ирак, в тази конфликтна точка на света България не даде нито една жертва.

Полковник Александър Парашкевов е военен хирург. Той е в първия контингент, изпратен през 2002 г. в Кабул.

„Когато се обстрелва една база и има ранени, лекарите трябва да работят през това време в болницата - това е допълнителен риск за нашите вмедици. Случвало се е с бронежилетки да работим, когато трябва да се окаже помощ на ранени", спомня си полк. д-р Александър Парашкевов, командир на Военномедицинския отряд за бързо реагиране.

През годините 1000 медици лекуват и военни, и местно население във военните болници на Кабул, Херат и Кандахар.
„Освен че ние лекувахме, ние се учехме, но и учехме нашите колеги от афганистансакта армия една година в афганистанската болница в Кандахар", обясни д-р Парашкевов пред бТВ.

Последният български конгингент, който охраняваше летището в люлката на талибаните – Кандахар, се върна в края на декември. Въпреки че ракетните атаки срещу базата са намалели, рискът за чуждите военни остава.

„Войната не може да е само функция на военните, тя трябва да бъде функция на всички инструменти, които могат да окажат въздействие при подпомагане и изграждане на държавни инситтуции. Да се осигури наистина просперитет на дадена държава, да могат всички действия да окажат съответното влияние до отделния човек, за да повярва, че животът може да бъде по- добър за тях - това е", коментира старши национален командир на 27 контингент в Афганистан полк. Никола Митев.

След края на бойната мисия в Афганистан остават само 110 български военни съветници и инструктори.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички