85% от гласуващите участват в референдума

85% от гласуващите участват в референдума | StandartNews.com

Георгиев поясни, че съществува тенденция за нарастване на активността и допълни:

"Ако погледнем данните, ще забележим, че може би около ¼ от българите на средна възраст вече са гласували. Младежкият вот е малко по-слабо демонстриран на този референдум - става дума за младежите от 18 до 19 години.

Можем да кажем, че 85% от гласувалите на местните избори са гласували на референдума, докато обратната тенденция я няма, подчерта социологът от агенция АФИС.

Към 13.00 часа в София са гласували 17% от избирателите, в Пловдив – 21%, Варна – 25% и в Стара Загора – 23%, информира Петър Живков от Института за социални изследвания и маркетинг МВМД, които следят София и Пловдив, Варна и Стара Загора:

Данните показват, че по принцип в столицата активността е колкото на предходните избори, а в останалите три града – тя е по-висока отколкото е била на изборите през 2011 година, обясни Живков и допълни:

По-възрастните гласуват по-активно и по-високообразованите също гласуват по-активно на изборите.

Избирателната активност е към 14.00 часа за Шумен е към 28,2%, за Бургас – 31,8%, за Благоевград – 32,9%, за Видин – 28,1%, поясни Димитър Ганев от "Галъп интернешънъл", които следят Благоевград и Бургас, Видин и Шумен:

Избирателната активност към референдума е малко по-ниска от тази за местния вот, като между 80-90% от хората, които са упражнили правото си на глас, са гласували и на референдума.

Според говорителя на ЦИК Камелия Нейкова към 13.00 часа на националния референдум са гласували 14.79 % от имащите право на глас.

Тя поясни, че до момента на националния референдум са гласували 807 686 души. Към 10.00 часа техният брой е бил 528 64. Избирателната активност към този час е била 17.68 %. „Това е предварителна информация. Има единици общински избирателни комисии, които не са предоставили в пълнота информацията", добави Нейкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай