7-метрови вълни удариха остров "Св. Анастасия"

7-метрови вълни удариха остров "Св. Анастасия" | StandartNews.com

Бургас. Гигантски вълни, високи над 7 метра са ударили остров "Света Анастасия" край Бургас миналата седмица. Морската буря е нанесла поражения върху кея и сградите. За щетите се разбра едва вчера, когато вълните утихнаха и общински служители успяха да стъпят на острова.

Пораженията не са фатални, но определено са доста сериозни, казаха експертите, които в момента извършват оценка на място.

Гумените отбивачи на пристана са отнесени в морето, а дървените конструкции са оголени. От тях стърчат метални шпилки, които са опасни за приставането на кораби.

Външните осветителните тела на пристана са отнесени от урагана, други са изпочупени и вече не функционират. Има обърнати и счупени пейки, а дървената пътека е затрупана от пластове мидени черупки. Сериозни щети са нанесени и по покривите на сградите, където има разместени и паднали керемиди.

Общинските служители са извършили оглед в помещенията и са установени няколко теча по таваните и стените. Част от щетите ще се възстановят чрез застраховката, за останалото ще се разчита на помощ от държавата, казаха от община Бургас.

"Напролет всичко ще е ремонтирано и възстановено, за да може островът да посреща туристите във втория си активен сезон след реставрацията", обеща кметът Димитър Николов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай