7 часа присаждат сърце на софиянец

7 часа присаждат сърце на софиянец | StandartNews.com

50-годишен в мозъчна смърт даде шанс за живот на четирима

50-годишен мъж даде шанс за живот на четирима българи. Човекът е изпаднал в мозъчна смърт в петък в университетската болница "Св. Наум", съобщиха от изпълнителната агенция по трансплантации. Смъртта му е настъпила след хеморагичен инсулт. Въпреки тежката загуба близките са взели благородното решение да дарят органите му. Така шанс за живот получиха четирима болни пациенти. Сърцето беше присадено на 46-годишен мъж от София. Операцията беше извършена в УМБАЛ "Света Екатерина". Тя продължи над 7 часа, човекът е стабилен, но все още е на командно дишане, каза днес проф. Генчо Начев, директор на болницата.

Пациентът е бил в изключително тежко състояние - последна степен на сърдечна недостатъчност, която е увредила и останалите му органи. В трансплантацията са участвали два екипа - пет души са били нужни, за да се експлантират органите, а 8 са извършили самата операция. Още три трансплантации бяха извършени в УБ "Лозенец". 49-годишна жена е станала реципиент на черния дроб. Нов бъбрек са получили момиче на 28 години, както и 34-годишно момче. И тримата пациенти са в добро състояние, съобщиха от болницата. Това е шестата донорска ситуация от началото на годината. През миналата година у нас имаше 22 донори. Благодарение на това бяха спасени десетки човешки живота. Въпреки увеличаването на трансплантациите списъкът с хора, които чакат за органи, все още е дълъг. Хората, които се нуждаят от здрав бъбрек, са 872, от черен дроб - 40, а от сърце - 20. Отделно за нов бял дроб чакат 10 души, за панкреас - 8, а за тънко черво - един.

Единственият шанс за всички тях е разбирането ни, че донорството е високо хуманен акт, към който трябва да сме съпричастни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай