60 зоополицаи погват насилници на животни

60 зоополицаи погват насилници на животни | StandartNews.com

Зоополицията тръгва у нас до Нова година. Тя ще бъде към МВР. Над 60 служители от всички областни дирекции на МВР вече са определени да разследват престъпления спрямо животни. Това съобщи ресорният заместник-министър Красимир Ципов по време на кръгла маса за бъдещето на зоополицията у нас. Новото звено ще работи съвместно с ветеринари от Българската агенция за безопасност на храните.

България е втората държава в Европа след Холандия, която ще има своя зоополиция, заяви земеделският министър Десислава Танева. Тя изрази увереност, че новото звено ще заработи до края на годината. "Със сигурност орган като зоополиция липсва при установяване на определен вид нарушения, за които компетентният орган и лица от агенцията по храните нямат права", каза тя. Според Танева липсата на ефективно работещи програми за овладяване на безстопанствените кучета и ниската ефективност от мерките, които местните власти вземат, са сред причините в България по-рано, спрямо останалите страни членки, да бъде създадена зоополиция. Земеделският министър бе категорична, че ще бъде изготвена Национална програма за овладяване на популацията от бездомни четириноги.

Форумът бе организиран по инициатива на евродепутата Емил Радев, фондация "Четири лапи" и телевизионното предаване "Господари на ефира". В него се включиха и много организации, защитници на животни.

За да заработи зоополицията, освен хора, са нужни и ясно разписани правила за взаимодействие между институциите, когато има сигнал за насилие спрямо животно, коментира природозащитникът Габриела Пападопова. "Получава се сигнал по телефона и на място трябва веднага да отиде екип, в който има ветеринарен лекар, полицай; да се направи протокол, да се види къде ще се съхраняват труповете до установяване на причините за смъртта - както се процедира при убийство на човек", каза тя пред Дарик.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай