600 хил. лева глоба за изпълнителите на проекта за НДК

600 хил. лева глоба за изпълнителите на проекта за НДК | StandartNews.com

Изпълнителите на проекта на НДК са глобени с над 600 хиляди лева. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред бТВ и допълни, че има много серизони санкции в договорите и ги налага без колебания.

По думите й изпълнителите на проекта за ремонт на парка и пространството пред Националния дворец на културата са се връщали на места по седем пъти, за да довършват. „Контрола беше много сериозен", категорична е Фандъкова.

„На мен ми се иска повече от всички всичко да е като хората, но когато се строи е възможно да има проблеми", каза още кметът.

Според Фандъкова ремонтът на НДК е най-мащабният проект до момента. „Много тежък обект, защото това е ремонт, а не подмяна на плочките. Това са гранитни плочи, много скъпи, непрекъснато се появяваха изненади", допълни тя. По думите й на площад „България", който е пред главния вход на НДК, е липсвала цялата хидроизолация, което е отговорило на въпроса защо подлеза на НДК се наводнява от години насам.

„На това място предстои ремонт за тази година и плочките ще бъдат подменени изцяло. Ще се изгради и хидроизолацията", каза Фандъкова.

Кметът допълни, че голяма част от ремонтите, планирани за миналата година, са останали за тази. „Съвсем съзнателно някои от обектите ги забавяме, защото трябва да блокираме цяла София", каза Фандъкова.

Големите проекти за 2016 включват довършване на ремонта на бул. „Витоша" по посока Южен парк и от края на януари започва изграждането на новата трета линия от метрото. „Това са седем нови метростанции и седем места, където ще има стеснение", каза Фандъкова. Третата линия на метрото ще започва от Малък Градски театър зад канала, ще минава през „Орлов мост", „Патриарх Евтимии" и Графа, „Патриарх Евтимии" и бул. „Витоша" и ще стига до бул. „България" и бул. „Акад. Иван Гешов". Срокът за изграждане на новото трасе е четири години.

„Това е много тежко трасе, което ще направи връзката на кварталите „Овча купел" и „Левски" с центъра, но докато се строи ще има затруднения", поясни Фандъкова.

По повод столичния градски транспорт кметът Йорданка Фандъкова подчерта, че ще продължи подменянето на превозни средства по различните градски трасета, включително и на трамваите в града.

Относно затруднената пътна обстановка през последните дни Фандъкова каза, че приоритетно се чистят улиците, през които минава масовия градски транспорт. Изчистват се и щахтите, за да може да се изтече водата. „Районните кметове трябва да са намясто и да реагираме своевременно", каза Фандъкова.

„Тази година започваме и изпълнението на новия ни приоритет, който е по-сериозно влизане в кварталите. Заложили сме 10 млн. лева повече за ремонт на квартални улици", допълни кметът.

На въпрос дали ще се кандидатира за президент Йорданка Фандъкова отговори, че има много проблеми за разрешаване и в момента.

По повод оставката на главния архитект на София Петър Диков, Фандъкова каза, че вече се подготвя конкурс за нов главен архитект.

За 2016 година Йорданка Фандъкова определи като най-сериозен проект третата линия на столичното метро. „Изграждането й ще намали вредните емисии с 90 хил. тона годишно – това е приоритетен въпрос относно екологията и зелените политики на града".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай