5-има внуци приземиха ген. Михо Михов

Без авиация няма нация, казва бившият шеф на Генщаба

5-има внуци приземиха ген. Михо Михов | StandartNews.com

София. "Без авиация няма нация". Автор на крилатата фраза е о.з. генерал Михо Михов. Бившият началник на Генералния щаб на Българската армия е втори в листата на АБВ за предстоящите избори за Европейски парламент.
Генерал Михов е известен с яростната защита на армията от политиците, която той води дълги години. Животът му е неразривно свързан с армията. Завършва Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия, специалност "Летец пилот", а след това и Военната академия "Г. С. Раковски" в София със специалност "Командно-щабна оперативно-тактическа подготовка". През 1988 г. - Генерал-щабната академия в Москва. Той никога не крие, че е учил в Русия, като го смята за плюс, който може да се прибави към наученото в САЩ и Великобритания. Генералът се радва на завидна популярност и в централата на НАТО. Няма генерал или политик от Алианса, който да е пропуснал да изрази уважението си към въздушния ас. През 1991 г. е произведен в първи генералски чин, а през 2000 г. в генерал. Става посланик на България в Македония. През 2002 година получава орден "Стара планина", първа степен.

Една от мечтите му винаги е била да измъкне военновъздушните сили от батака, превърнал авиационните бази в самолетни гробища. За всеки мъж под пагон волята на началника е като Божи закон. Той обаче не козирува пред министъра си, когато стана въпрос висшите офицери у нас да бъдат пратени в запас 3 години по-рано, както и за шоковото орязване на офицерския корпус. Сигурно не е случайно, че Михов е родом от Сенник. В габровското село се появява на бял свят и най-силният българин - Дан Колов. Генералът не е физически исполин, но е мъжкар по душа.
Цял живот не се и отказва да води битки за добруването не само на българските офицери, ами и на всички българи. Затова и се включва в еврокампанията. "Народът ни трябва да знае, че за нас пътят към властта зависи непременно от Честта! Можем и да се трудим скромно и почтено, защото не сме готвени по теорията и практиката на корупцията", казва той. Генералът призовава и всички негови колеги с по 20-30-годишен командирски опит да се включват в управлението на държавните структури от местното, централното и съюзното ниво. Твърдата ръка на о.з. ген. Михов и пиперливият му език отговарят на характеристиките на един истински държавник. И то с идея как трябва да се действа в Европа. "Не може да не си даваме сметка, че неглижирането на геополитическата ни позиция от съюзниците и липсата на отпор от нашите евродепути и националните ни управленчески институции по протакането на паневропейските проекти няма нищо общо с подобряването на качеството на живот на гражданите на България и нейната национална сигурност", казва той.

"Не допускам да имам много свободно време, а и фамилията ми не позволява това", разказва генералът. Престоят му в София минава в срещи и разговори с приятели и колеги. "Много ми е приятно да помагам на наследниците ми при отглеждане на внучетата", казва той и уточнява, че са цели пет. Михов е и консултант по въпросите на ремонта и модернизацията на летателните апарати на въоръжените ни сили. Грижи се и за градината си в село Сенник. "Вече съм подготвил земята за пролетните насаждения, изрязал съм лозите и асмите вкъщи и близо 50-е плодните дръвчета в овощната градина. Продължавам грижата за тях, защото искам да е "жив духа на моите родители чрез поддържане на имота, който са ни оставили", казва той.

Малкото си свободно време прекарва и в много четене. "След напускането на армията имам не просто време, а потребност да чета повече. Затрупан съм с творби на бивши военни. Искат ми отзиви и рецензии", допълва още генералът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай