5G технологията опасна за мъжката плодовитост

В Англия искат разследване на безжичните комуникационни системи върху здравето

5G технологията опасна за мъжката плодовитост | StandartNews.com

Засилват се притесненията, че повишеното ниво на електромагнитните излъчвания в Обединеното кралство с разпространяването в цялата страна на 5G покритието може да повлияе сериозно на нивата на плодовитостта при мъжете, съобщи в. „Дейли Стар“.

Разгръщането на високоскоростната мрежа, която беше лансирана във Великобритания през май миналата година, предизвика протестите на онези, които смятат, че по-високите нива на електромагнитно излъчване (ЕМИ) в атмосферата са опасни и е необходимо да се тестват потенциалните ефекти върху здравето от 5G.

Писмо, представено на „Даунинг Стрийт“ миналата седмица, призова премиера Борис Джонсън да започне разследване за „установяване на истинското въздействие на безжичните комуникационни системи върху здравето на населението на Обединеното кралство“.

„Изключително сме загрижени от уязвимостта на нашите млади мъже и юноши към вредното въздействие на импулсното радиочестотно излъчване“, гласи писмото, предадено заедно с две петиции, едната от които е подписана от 268 лекари и учени.

“Проучване след изследване показва, че това нейонизиращо излъчване причинява окислително увреждане на ДНК в клетъчните системи и това може да бъде особено вредно за репродуктивната система на млади момчета, юноши и млади мъже.”

Броят на сперматозоидите сред британските мъже е намалял с 29% през последното десетилетие. Множество международни проучвания откриха връзка между увеличената употреба на мобилни телефони и спада както на количеството, така и на качеството на спермата.

Преглед от 2016 г. от Обществото за репродукция и фертилитет съобщава, че от 27 проучвания, изследващи ефектите на ЕМИ на мобилния телефон върху мъжката репродуктивна система, 21 са довели до негативни последици от експозицията.

В статия от 2018 г., наречена „Wi-Fi е важна заплаха за човешкото здраве“, публикувана в списанието Environmental Research, д-р Мартин Пал от Вашингтонския университет цитира експеримент от 1997 г. със смразяващи резултати.

Две двойки млади мишки били поставени в клетки с различни нива на излагане на функционираща антена, въпреки че нивата на експозиция и на двете места били в рамките на указанията за безопасност.

Двойката в клетката с по-високо ниво на експозиция произвела едно котило по-малки от нормалните бебета, второ котило с по-малък брой нормални бебета и демонстрира безплодие или много ниска плодовитост от този момент нататък.

Двойката, изложена на по-ниско ниво на EMИ, създала четири котила с по-малък брой бебета всеки път, преди да станат напълно безплодни.

“И при двете двойки чифтосването и евентуалната последваща бременност за пето възможно котило бяха извършени при условия на отсъствия на излагане на ЕМИ, но ефектите върху плодовитостта не бяха променени; следователно ефектите върху плодовитостта могат да станат необратими, което предполага подобен модел на ефектите на ЕМИ върху мозъка“, пише д-р Пал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай