Събота,

5 партии влизат в парламента при избори днес

От: Администратор -
2959
5 партии влизат в парламента при избори днес
A
A
A

През май обществените нагласи към политиката и икономиката практически не показват промяна спрямо предходния месец, показва проучването на "Галъп" за месец май

Ако изборите за парламент бяха сега, техният хипотетичен резултат може да се обобщи като 5+2. В парламента биха попаднали ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. С реалистични перспективи да са в него са още „Атака" и донякъде АБВ. Рзултатите на проучването са ГЕРБ – 23.8% БСП-14.7%, ДПС-8%, Реформаторския блок- 4.2% и Патриотичния фронт-3.8%

Данните отразяват декларативни нагласи и не са прогноза за изборния резултат.

 30 % от анкетираните хора са заявили, че имат доверие в правителството, а 57% недоверие. 18% дават положителна оценка на парламента, а 68% - отрицателна. 32% оценяват позитивно президента, а 56% - негативно.

Според 23% страната върви към по-добро, а според 62% - към по-лошо. Това са част от данните на редовното ежемесечно изследване, проведено между 8 и 14 май чрез пряко интервю сред 1011 души в цялата страна. Нагласите са на практика идентични с тези от началото на месец април.

Институциите продължават да получат повече негативни оценки, отколкото положителни. Месеците около края на правителството на Орешарски отчитат повишени негативни нагласи сред хората. В първите месеци на новия кабинет последва логичен лек ръст на положителни нагласи към правителство и парламент.

Традиционно столичният кмет Йорданка Фандъкова и еврокомисарят Кристалина Георгиева се радват на високо доверие и симпатии. Сред по-популярните личности са имената на министрите Лиляна Павлова, Петър Москов и Томислав Дончев.

С идването на новото правителство се наблюдаваше леко разсейване на негативизма, а на неговото място сега идва етап на установяване на данните на определени нива - 43% очакват общото икономическо положение в страната да се влоши в идната година, 15% - да се подобри, а 33% - да остане същото. 50% пък очакват материалното положение на домакинството им да остане същото, 26% - да се влоши, а 7% - да се подобри.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички