50 земеделци мляха домати край главен път Е79

50 земеделци мляха домати край главен път Е79 | StandartNews.com

Благоевград. С приготвяне на зимнина смениха блокадата на главвен път Е79 около 50-тина зеленчукопроизводители. В събота в 12.30 ч. те се събраха за пореден протест край шосето за Гърци в района на хотел "Мамин Кольо". Този път имаше със сигурност полицейско присъствие, за да не се стигне отново до затваряне на движението, както в петък.

Протестиращите обаче нямаха такова намерение. Те извадиха две мелачки и започнаха на тях да мелят домати. "Целта ни бе да покажем на Европа как приготвяме на ръка зимнината си. Искаме да се отпуснат европейски средства за изграждането на модерни фабрики за преработка на зеленчуците, заяви Кирил Писков от сдружение на производителите на плодове и зеленчуци "Югозапад 2013". До няколко дни той и колегите му очакват да бъдат подкрепени с нарочна декларация от кметове на населени места в четирите общини: Кресна, Струмяни, Сандански и Петрич.

"Продължаваме с протестите, искаме ясно и точно да ни кажат колко пари ще ни отпуснат като дотации за претърпените загуби от нереализираната продукция и кога ще стане това. До есента трябва да получим тези средства, за да заредим продукция за следващата година. В противен случай загиваме", допълни Писков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай