50 000 изкачиха Шипка (ОБЗОР)

50 000 изкачиха Шипка (ОБЗОР) | StandartNews.com

Още толкова отдадоха почит пред Самарското знаме, 300-метров байрак в Стара Загора

Над 50 000 хиляди българи от цялата страна се стекоха на легендарния връх Шипка, за да отдадат почит към загиналите за свободата на България. Те идваха с автобуси, леки коли, мотоциклети и дори велосипеди. Подобен наплив особено на млади хора и деца не е имало от 35 години, коментираха редовни участници в тържествата. Колоната от над 5000 превозни средства надхвърли 20 км и се извиваше още от село Дунавци към Шейново и Шипка. Мнозина предпочетоха да изминат последните 4-5 км преди върха пеша, за да не чакат в задръстването. С развети национални трибагреници млади и стари изкачваха стълбите до Паметника на свободата. Хората скандираха "Да живее България", "Свобода или смърт", "Българи юнаци" и пееха възрожденски песни, както и националния химн. "От малки децата трябва да знаят какво е Шипка, затова ги водим", каза дядо Васил от Казанлък, който държеше за ръка 4-годишното си внуче.

Невижданият трафик към върха отложи с повече от час официалната церемония. "Нека от този връх клетва да дадем да не подменяме историята и никакви програми, в които да четем за съжителство! Това е било тежко робство!", каза вицепрезидентът Маргарита Попова. Думите й бяха посрещнати с бурни аплодисменти от присъстващите граждани. Според Попова не бива да се дават пари за програми, в които да четем за съжителство и присъствие, а за такива, в които да четем за робската участ, продължила пет века по българските земи.

Хиляди извиха и огромни опашки пред Военноисторическия музей в София, където за ден бе изложено оригиналното Самарско знаме. Дворът на съкровищницата се оказа тесен да побере малки и големи, дошли да се поклонят пред най-голямата ни национална светиня. Хора от цялата страна едва намираха място да паркират колите си далече от музея. Въпреки че се налагаше да чакат дълго, празничното настроение не напусна хората, искащи да видят Самарското знаме. Най-доволни от чакането, както винаги, бяха хлапетата, които веднага "превзеха" танковете, бронетранспортьорите и оръдията в двора, докато дядовците им спореха за качествата на бойните машини, на които някога са служили. В края на деня музейните работници пресмятаха, че поне 50 000 са видели светините вчера.

Отворените врати в НИМ пък по традиция привлякоха много хора, които с интерес разгледаха изложбите. "През музея минаха 34 000 души", обяви директорът на музея проф. Божидар Димитров. Колегите му от страната също отчетоха рекордни посещения. По техни изчисления над милион българи са видели реликвите на Освобождението.
Тържества със силни емоционални речи на кметовете имаше в цялата страна.

"3 март е ден за преклонение пред участвалите в Освободителната война и за осмисляне на саможертвата им в името на Отечеството", каза управникът на Панагюрище Никола Белишки. Той подчерта, че 500-годишният период от историята ни под османско иго не може да се определи по друг начин освен като робство и така трябва да остане в съзнанието на българите.

"Горд съм с вас, старозагорци, моите съграждани. Покланям се пред духа, с който поддържате българщината, защото всички вие сте България и аз съм сигурен в нейното бъдеще", заяви кметът на Стара Загора Живко Тодоров на тържеството на мемориалния комплекс "Бранителите на Стара Загора". Преди това хиляди старозагорци съпроводиха 300-метровия национален трибагреник към хълма, на който българските опълченци развяват първото бойно знаме в историята на България. Стотици сведоха глави в Благоевград пред паметта на героите, дали живота си за свободата на България. "Трети март е Българският Великден, началото на нов път, на ново бъдеще, на нови възможности. Днес всеки от нас трябва да си направи равносметка - какво прави и какви отговорности има, повече от всякога е нужно всеки от нас да мисли по една минута за България", каза кметът Атанас Камбитов в словото си.

В тържествата в Добрич пък се включи вицеконсулът в генералното консулство на Русия във Варна Галина Петровская.

Борисов: Да помним борбите на дедите

"Нека на този ден да си спомним отново, че свободата се постига с много труд, усилия и битки. Да не забравяме дедите ни, които са се борили за свободата на нашата родина." С тези думи премиерът Бойко Борисов честити 3 март на българите. Той призова да преклоним глави пред тях и да следваме примера им. "Трябват дела, не просто думи. Желая на всички ни да не спираме да градим страната си, да пазим българското, да защитаваме европейските си ценности и да се стремим и работим заедно за едно по-добро бъдеще", каза премиерът.

Медведев и Кери поздравиха България

Поздравителни адреси от руския премиер Дмитрий Медведев и държавния секретар на САЩ Джон Кери получи България. "Поздравявам ви по случай Националния празник на България - Деня на освобождението от османско иго. Убеден съм, че по-нататъшното развитие на целия комплекс на руско-българското сътрудничество, реализацията на съвместните проекти в търговско-икономическата, инвестиционната и хуманитарна област напълно отговарят на фундаменталните интереси на страните ни", написа Медведев до Борисов. "Пожелавам на Вас, уважаеми министър-председател, добро здраве и успех, а на всички български граждани - благополучие и просперитет", завършва поздравлението си премиерът на Русия.

"Приятелството между САЩ и България се корени в общия ни стремеж към демократично управление, сигурност, човешки права и върховенство на закона", се казва в приветствието на Кери, което е от името на президента Барак Обама.

Патриархът: Има надежда за утрешния ден

След тържествата в София Неофит излетя за Москва

"Честит празник! Нека всички да се чувстваме свободни, щастливи и със светли надежди за утрешния ден." Това заяви патриарх Неофит след тържествената литургия в памет на загиналите за Освобождението на България в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски". По време на молебена той каза, че народът ни днес уверено гради своята политическа независимост.

"3 март е денят, в който бе подписан Санстефанският мирен договор и фактически беше положено и началото на Третата българска държава, така по Божията свята воля със свои сили и с безкористната жертва и помощ на братските православни воини за по-малко от десетилетие народът ни успя да върне всичко онова, което бе загубил в края на 14-те столетия, - своята църковна независимост, политическа независимост и суверенитет", каза още патриарх Неофит. Той определи свободата като най-висшия дар от Бога и каза, че Българската православна църква почита воинския и духовния подвиг на всички наши братя, които са отдали живота си за българската свобода.

След тържествата патриархът с голяма църковна делегация замина за Москва, където ще се срещне с руския патриарх Кирил и ще му бъде връчена премията на Международния обществен фонд "Единство на православните народи". На церемонията ще присъстват бившият президент Георги Първанов и Симеон Сакскобургготски.

Гайдар на кон с пушката на Капапитан Петко войвода

Сдружение "Родопски хайдути" организира истинско патриотично шествие в Смолян с десетки младежи и девойки, облечени в родопски носии. Много родопчани също дойдоха пременени с национални носии, като сред тях имаше и невръстни дечица със знамена и китки здравец.

След панихидата тръгна и литийното шествие, предвождано от най-възрастния член на "Родопски хайдути", 85-годишния гайдар на "100 каба гайди" бай Стою Чонгаров. Въпреки достолепните си години, той поведе парада на кон, носейки пушката на легендарния Капитан Петко войвода. Реликвата беше специално изнесена от Регионалния историческия музей на Смолян за празника. Патриотичното шествие беше съпроводено от десетки гайдари в носии, свирещи популярната песен "Петко льо, Капитанине".

Даскал смени мюфтия

След общоградското тържество за 3 март в Кърджали енорийският свещеник Петър Гарена спази традицията и почерпи с кафе по случай националния празник кмета Хасан Азис. Този път районният мюфтия Бейхан Мехмед не присъства, тъй като бил в чужбина. Дългогодишният учител Байрам Юсеин се включи в "Кафето на толерантността".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай