500 US командоси на учение у нас

"Хвърлена ръкавица" събира тюлени и разведки срай Сливен

500 US командоси на учение у нас | StandartNews.com

Сливен. Над 500 американски командоси, хеликоптери и още куп военна техника идват на база "Ново село" край Сливен. На българските летища вече кацат самолети на US армията. В Сливен пък се появиха цивилни джипове с номера "US Army" . Всички те се включват в първото българо-американско учение на специалните сили, което носи названието "Хвърлена ръкавица 2013". В него участват силите за специални операции на българската и американската армия, научи "Стандарт". От наша страна се включват елитните ни десантчици от бригадата "Специални сили" в Пловдив. Американците пък водят свои "тюлени" и специалисти по борба с тероризма.

Основният акцент на обучението ще е борба с тероризма. На база "Ново село" ще има десант на командоси с хеликоптери, но без скокове с парашут. Ще се включат и самолети на българските ВВС, а военна техника ще се придвижва в различни части на страната. Няма да има обаче ден за ВИП гости, твърдят запознати с плана на учението.
То стартира в разгара на сирийската криза, което породи слухове, че има връзка с предстоящи бойни действия в Близкия изток.

Това учение е резултат от едногодишен процес на планиране и има за цел да развива и подобрява разбирателството, сътрудничеството и оперативната съвместимост между армиите на България и САЩ. То е рутинно в изпълнение на Плана за съвместна българо-американска подготовка и учения в страната и чужбина през 2013 г. и няма връзка с никакви реални международни събития, съобщиха от министерството на отбраната. За първи път в българо-американско армейско учение се включват и служители от външното ни разузнаване. От военното министерство обаче не дават подробности в какво ще се изразява участието на нашите разведки. Родните МВР и ДАНС също ще имат свои подразделения на "Хвърлена ръкавица 2013". На база "Ново село" са ангажирани необходимите готвачи, шофьори и чистачи за осигуряване логистиката на учението. На практика се работи денонощно, а базата се охранява от Военна полиция, чиито сержанти са направили два обръча около полигона, показа проверка на "Стандарт".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай