5 мистерии, които и Шерлок Холмс не би могъл да разгадае

Светът е изпълнен с причудливи загадки, коя от коя по-невероятни

5 мистерии, които и Шерлок Холмс не би могъл да разгадае | StandartNews.com

Някои загадки никога няма да бъдат решени. Светът е изпълнен с причудливи мистерии, коя от коя по-невероятни. Природни величия, човешки постижения и престъпления – някои от тези явления със сигурност биха затруднили и Шерлок Холмс. Въпреки това днес взимаме назаем лулата на гениалния детектив от страниците на Артър Конан Дойл и потегляме по стъпките на най-големите мистерии в историята, пише "Монитор".

Кой е Джак Изкормвача - самоличността му е сред тайните, чието разбулване ни изглежда като мисия невъзможна. За престъпника има доста информация. Живял е в края на 19-и век, като през 1888 г. е убил поне пет жени. Мъжът е поругавал телата на жертвите си – рязал е гърлата им, вадил е вътрешните им органи, включително и половите. Псевдонимът идва от писмо, известно като „Скъпи шефе“ (Dear Boss), изпратено в Централната новинарска агенция и твърдящо, че е от самия убиец, подписано „Джак Изкормвача“.

 Престъпникът така и не отговаря за деянията си, тъй като името му не става известно. Теориите обаче са безброй, като една от последните твърди, че зад бруталния убиец стои всъщност жена на име Лизи Уилямс. Именно заради множеството догадки, които се правят на гърба на Изкормвача, персоната му постепенно се превръща в дори по-голяма загадка, като немалко от историите за него днес звучат по-скоро като митове и легенди.

Къде е Джими Хофа - този въпрос придоби нова актуалност, след като през 2019 г. Мартин Скорсезе представи своя филмов прочит върху историята на Франк Шийрън – Ирландеца, и неговото обкръжение. Профсъюзният лидер, познат и с участието си в организираната престъпност в Мичиган, който бе изигран от Ал Пачино в „Ирландеца“, изчезна на 30 юли 1975 г. Към настояща дата е обявен за мъртъв. Въпреки това самоличността на убиеца му, както и местонахождението на трупа остават в пълна неизвестност. Според една от популярните теории тялото на Хофа е погребано под стадиона „Джайънтс“ в Ню Джърси. Тези спекулации бяха опровергани обаче в епизод на „Ловци на митове“. Сканирани бяха всички места от стадиона, на които се предполагаше, че може да е погребан гангстерът. Следи от човешки останки обаче не бяха намерени. Трупът не бе открит и при разрушаването на стадиона през 2010 г. Само преди две години пък бившият мафиот Майкъл Францезе обяви, че знае кой е убиецът, както и къде е трупът. Въпреки че не издаде повече подробности, той все пак отбеляза, че човекът, отнел живота на Хофа, е в затвора.

Гробницата на Клеопатра също е с неизвестно местоположение. Древните писатели твърдят, че египетската владетелка и Марк Антоний са били погребани заедно след смъртта им през 30 г. пр.н.е. Писателят Плутарх (45-120 г. от н.е.) пише, че гробницата се намира близо до храм на Изида, египетска богиня, и представлява „възвишен и красив“ паметник, съдържащ съкровища от злато, сребро, изумруди, перли, абанос и слонова кост.

  Тя  не беше открита при разкопките на бившия министър на антиките в Египет и добър приятел на България – д-р Заки Хауас. Прочутият археолог изучава местността Тапозирис Магна през 2010 г., като именно на тази локация са позиционирани редица гробници от епохата на Клеопатра. Нейната обаче не бе намерена там. Специалистите отбелязват, че дори гробницата на Клеопатра да е оцеляла до днес, тя вероятно е силно ограбена и не може да бъде идентифицирана.

Кой уби Джон Ф. Кенеди е пък най-голямата мистерия в американската история. Президентът на САЩ бе прострелян на 22 ноември 1963 г. в Далас. Въпреки че разследването дава резултат, като за убиеца е посочен Лий Харви Осуалд, различни проучвания, провеждани 40 години по-късно, показват, че 80% от американците вярват, че правителството е спестило ключова информация относно престъпника. Интересен исторически факт е, че преди да се яви на съд, Осуалд също бива убит - от Джак Руби.

Конспиративни или не, наличието на различни теории относно убиеца на Джон Ф. Кенеди продължава да държи казуса на върха на класациите за убийствени мистерии.

Съкровищата от Медния свитък също предизвикват ума ни с поредна нерешима задача. Тази мистерия ни припомня за множеството богатства, описани в свитък, открит от археолози през 1952 г. в пещера край Кумран. Списъкът е гравиран върху мед, като измежду накитите най-често се забелязват златни и сребърни. Въпреки на пръв поглед грандиозната находка, много учени смятат, че самото съкровище не съществува.

Свитъкът датира от преди повече от 1900 години от времето, когато Римската империя контролира района на Кумран. Имало е редица бунтове срещу римското владичество по времето, когато свитъкът е написан, и учените са предположили, че съкровището е било скрито, за да се предотврати залавянето му. И така неговото местоположение остава в пълна тайна и до днес.

Силен ли е имунитетът ви? Вижте как да разберете!

Всички любопитни новини са тук!

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай