4 яхти за милион станаха на пепел

Опожарените лодки са на различни собственици

4 яхти за милион станаха на пепел | StandartNews.com

Бургас. В разгара на сезона огнената война край морето не спира. Поредният палеж пламна днес сутринта в морето край Несебър. Адски пожар изпепели 4 баровски яхти, оставени на котва на около 50 метра от централния портал. На крачка от мястото се намира фургонът, в който е спял пазачът. Той обаче не е чул нищо. Подпалвачите са драснали клечката на яхтите буквално под носа му и са духнали. Извършителите са били добре подготвени и са знаели, че в района няма нито една видеокамера. Преди да бъдат подпалени, яхтите са били залети с гориво, най-вероятно дизел. За да е сигурно, че ще се превърнат в пепел. Луксозните лодки са били наредени една до друга, макар че са на различни собственици, които нямат нищо общо помежду си. Те обаче са конкуренти един на друг в бизнеса с морски атракции. Две от изгорелите моторници се използват за теглене на банани и парашути в морето.

Едната е собственост на столичната компания "София моторс", а втората е на конкурентната на прекия й конкурент "Аква спорт", регистрирана в Балчик. Освен тях огънят е унищожил до основи още две баровски яхти. Едната е на известната туроператорска фирма "Елеонора транс", която се свързва с бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров, втората е на руски бизнесмен, който притежава недвижим имот по Южното Черноморие. "Няма съмнение, че пожарът е умишлен. От местопрестъплението са иззети 10-литрова туба със следи от запалителна течност и обгорял вестник, използван най-вероятно, за да се подпалят една по една всички лодки. Огънят е лумнал в около 4,20 часа вчера сутринта. Подпалвачите са били добре подготвени и са избрали часовете преди зазоряване, когато все още е тъмно, но пазачът е бил вече изтощен от смяната си. Охранителят разбрал, че нещо се случва едва когато яхтите се превърнали във факли. Нанесените щети са за 1 милион лева. Тъй като плавателните съдове се намирали навътре в морето, е било невъзможно огънят да бъде потушен с пожарна.

Собственикът на балчишката фирма "Аква спорт" Георги Тодоров заяви пред медиите, че между фирмите, които държат атракциони на плажа, се води война. "Мощна конкурентна фирма е поръчала палежа, за да ме извади от бизнеса с парасейлинг.

Още в началото на лятото ме заплашиха, че ще се разправяме по друг начин. Аз имах общо 5 яхти, с които тегля парашути, те са най-модерните, всяка струва по 60 000 евро", заяви Георги Тодоров. Криминалисти обаче се съмняват, че палежът може да е дело на конкурента фирма, тъй като пожарът е унищожил яхти на почти всички основни играчи в този бранш. "Няма голяма логика някой да подпали и собствената си лодка само и само да навреди на конкурента. В крайна сметка не са изгорели 4 яхти на една фирма, а на 4 различни компании", коментираха разследващи. Една от основните версии на полицията, по която се работи усилено, е някой да е инсценирал пожар с цел застрахователна измама. Проверка на "Стандарт" установи, че всички изгорели лодки имат тлъсти застраховки. "Атракциите по плажа са доходен бизнес, но специално парасейлингът не е толкова печеливш. Това развлечение е доста скъпо и малко туристи могат да си го позволят. От друга страна, конкуренцията стана жестока. Не е както преди години един-двама да предлагат парасейлинг. Това лято има над 10 моторници, които теглят парашути. Много от тях са купени на изплащане и собствениците им определено не могат да избият лизинговите си вноски. За никого не е тайна, че когато един търговец закъса, му е по-изгодно да си прибере застраховката вместо кредиторите да му вземат яхтата", разясниха запознати с атракционния бизнес по морето.

Палежът на четирите луксозни яхти дойде само седмица след като друг пожар изпепели до основи едно от най-оборотните заведения на Северния плаж. Механа "Нептун" изгоря преди броени дни до основи, а официалната версия за инцидента е, че се касае за битов пожар, тръгнал от кухнята. Огънят за малко не подпали съседния хотел "Нептун", разположен на метри от горящото заведение. Над 800 туристи тогава бяха евакуирани спешно от сградата, тъй като имаше реална опасност хотелът да се запали. От началото на сезона до момента изгорелите заведения и магазини по Южното Черноморие са над 10. Пожарите тръгнаха от Созополския плаж още през май, когато едновременно пламнаха две от най-оборотните заведения и съседен супермаркет. Дни по-късно в Слънчев бряг на два пъти горяха шезлонги на плажа, складирани на купчини. Месец по-късно пиромани подпалиха новите лъскави павилиони на крайбрежната алея, собственост на "Слънчев бряг" АД. Преди месец избухнаха и два последователни пожара в Синеморец, които унищожиха до основи най-оборотните местни заведения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай