45 дни лъжат децата на Гергана, че е в командировка

Слави и още 300 на митинг пред съда, на 19 юли се решава пращаме ли я в САЩ

45 дни лъжат децата на Гергана, че е в командировка | StandartNews.com

София. На 19 юли Нора Червенкова става на 7 години. В този ден мама Гери няма да я нагушка и нацелува. Няма да получи и подарък от нея. Татко Димо казва, че мама Гери е в дълга командировка. Може би Нора все пак ще чуе гласа й по телефона. Тя ще се обади от "Карето", където има телефонна кабина. Това обаче не е име на хотел, а на мястото, където арестантите правят своите разрешени кратки разходки. Вече 45-и ден Гергана Червенкова, младата българка, която американските власти поискаха да екстрадираме в САЩ, за да бъде съдена, е с мярка за неотклонение "задържане под стража". Червенкова е обвинена в САЩ за това, че с работата си като финансов мениджър към английската фирма "EuroMedOnline limited" е съпричастна към група за неразрешена онлайн търговия с наркотици, като под "наркотици" се има предвид незаконни лекарства.

Доказателствата срещу Гергана са повърхностни и неверни, кълнат се близките й. "Твърди се, че тя е собственик на фирмата. Всички могат да видят, че не е. Твърди се, че е администратор на сайта. Гергана е със "Счетоводство и контрол", висше образование, от администрация на сайтове нищо не разбира", казва Димо Червенков - съпруг на Гергана. "BG Global Services" обслужва английското дружество "EuroMedOnline limited", собственост на исландеца Кристиан Сверисон. Гергана е работела на трудов договор без управленчески права. Нейната работа е била да обработва документи и икономическа информация, твърдят адвокати. На базата на проведеното разследване обаче Федералният съд на САЩ изпраща обвинителен акт и иска екстрадицията на Гергана, за да бъде съдена зад океана. От наша страна службите реагират мигновено и на 30.11.2012 г. Гергана е задържана от МВР, но вечерта е пусната. На 31 януари т.г. Гергана

отново е арестувана от ГДБОП

Два дни преди това посолството на САЩ изпраща до Министерство на външните работи (МВнР) дипломатическа нота, която българските власти приели като молба за екстрадиция. Съдът обаче отново на две инстанции определя мярка за неотклонение на Гергана парична гаранция от 500 лева. Но в заседание от 8 май т.г. състав на Софийския градски съд допусна екстрадицията на Гергана и тя бе задържана още в съдебната зала. А вчера Софийският апелативен съд трябваше да реши дали да я екстрадира в Америка, където я грозят до 68 г. затвор.

Точно в 8 сутринта вчера близо 300 души се събраха на протест в подкрепа на Гергана с тениски и плакати с надписи: "Няма да дадем Гергана", "Спасете Гери", "Следващият си ти". В протеста се включи и водещият по bTV Слави Трифонов с екипа си. Точно в 9.30 ч. в зала 2 на Съдебната палата започна поредното заседание по казуса. Облечена в черно, пред състава застана 35-годишната Гергана. В съдебната зала бе и съпругът й Димо, който не откъсваше поглед от нея, трудно сдържайки сълзите си. Там бе и майката на Гергана. Съдебната зала едва побра десетината подкрепящи я. Във фоайето отпред се събраха останалите, дошли на протеста.

Решението на съда за екстрадицията бе отложено за втори път след искане на адвокат Златка Стефанова, която е един от защитниците на Гергана. Съдът поиска американските власти да предоставят

уверение, че не е заплашена от смъртно наказание

уверение, че обвинителният акт е подписан от окръжен прокурор от Южен Ню Йорк, както и превод на 11-ата поправка от Конституцията на САЩ. Вчера съдът определи да бъдат изискани от ГДБОП иззетите по времето на обиска доказателства. Магистратите очакват и удостоверение от Гранична полиция с информация за държавите, които Гергана Червенякова е посещавала. Допуснато беше и искане на защитата й за приобщаване на веществените доказателства по дело, което е образувано в България. Адвокатите настояват да получат данните от иззетите 4 компютъра при обиските, за да може да се запознаят с материалите на обвинението. На излизане от съдебната зала стотина души изпратиха с аплодисменти и овации Гергана Червенкова. Очите й плуваха в сълзи.

"Опитвам се да разсейвам децата, водейки ги в Южния парк и в парка на Света Троица, но въпросите "Къде е мама?", "Защо толкова много работи?" и "Кога ще се върне?" остават без отговор... Все още не знам какво да им кажа!", пише в сайта www.save-gery.org съпругът на Гергана Димо. "Жена ми най-отговорно ми заяви, че ако България допусне екстрадицията,

ще се откаже от българското си гражданство

а аз ще я подкрепя", категоричен е Червенков. Гери и близките й продължават да броят дните до 19 юли. Всеки ден кураж да се бори й дават четирите семейни снимки, които съпругът й е занесъл. Тя е поискала от Димо и малко дървено тефтерче с умалена снимка на семейството, залепена от вътрешната страна. То е подарено от съпруга й за "дървената" им сватба преди 2 г. Отказали да й го предадат, защото вътре имало тел за скрепването на страничките към кориците.
"На годишнина от сватбата - 14.06.2006 г., си пожелахме догодина да празнуваме заедно и свободни", казва Димо. Вярва, че ще стане така.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай