Вторник,

40% от бедните българи избягали от нищетата

От: Администратор -
40% от бедните българи избягали от нищетата
A
A
A

Около 40% от най-бедните са успели да повишат доходите си в периода 2010-2013 година и да "избягат от бедността". Това показва анализът на Института за пазарна икономика "Бедността в България".

Бедността е в немалка степен динамична, тоест нейният състав се мени през годините, като около 40% от домакинствата се изкачват по стълбата на доходите и не се връщат обратно в бедност в средносрочен план. Водещият фактор е заетостта, което означава, че политиките в подкрепа на възможностите за създаване на нови работни места, в т.ч. гъвкави форми на заетост, са ключови за борбата с бедността и покачване доходите на по-бедните домакинства.

В анализа домакинствата са разпределени в пет групи според дохода им, като в първата са 20-те процента най-бедни домакинства, а в последната пета група са 20-те процента най-богати домакинства.

Данните показват, че 14% от най-бедните временно са успели да избягат от групата на бедните, но отново са се върнали в нея в рамките на периода.

45% от най-бедните са останали в бедност през целия период, което според анализаторите означава, че близо 10% от цялото население е в трайна бедност.

В тази група са концентрирани хора с много ниско образование и такива, които дългосрочно са без работа, както и определени високорискови групи - самотни възрастни, хора с увреждания, многодетни семейства в гета и др. Излизането от бедност на тези групи изисква конкретни мерки, които задължително минават през образованието и квалификацията, и стигат до по-добро таргетиране и ефективност на социалните програми.

Намирането на работа е основният фактор за излизането от бедност, тъй като според данните две трети от избягалите от бедност в периода живеят в домакинство, в което има доходи от труд. А една трета от "избягалите" от бедност са повишили доходите си значително.

Ниското образование и липсата на работа са основните фактори за попадане сред най-бедните 20% от домакинствата. И обратно - висшето образование гарантира присъствие в горната част на стълбицата на доходите.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички