Понеделник,

400 кила мухлясал хляб и вмирисани мръвки за бала

От: Администратор -
3103
400 кила мухлясал хляб и вмирисани мръвки за бала
A
A
A

София. Близо 400 кг хранителни продукти с изтекъл срок на годност бяха заловени в два ресторанта при акция на Икономическа полиция и Агенцията по храните. В заведение в Боровец са хванати 240 килограма храни от неживотински произход. По данни на инспекторите става дума основно за мухлясал хляб. Иззети са и над 91 килограма пържоли, яйца и мляко, които ще бъдат изгорени в екарисаж заради изтекъл срок на годност.

Ресторантът трябвало да посрещне 50 зрелостници във вечерта на проверката - 22 май. За блюдата на абитуриентите обаче били подготвени голямо количество хранителни продукти с изтекъл срок на годност и без етикет на производител. От Областната дирекция на вътрешните работи поясниха, че 99% от храните в кухнята били негодни за консумация - месо, зеленчуци, млечни изделия, хляб и пр. Открити са и приготвени храни, видимо развалени - с влошен външен вид и дори плесенясали.

Другият ресторант, където са хванати негодни храни, е в Етрополе. Там бала си трябвало да празнуват други 40 зрелостници. Инспекторите обаче установили, че на едно и също място се съхраняват продукти, годни за консумация, и такива, които не стават за ядене. Имало развалени заготовки от птиче и свинско месо, месни заготовки, кебапчета, кюфтета, малотрайни колбаси, заготовки за сладолед и други. Общото им количество е над 56 килограма. Служителите в ресторанта се опитали да се изхитрят, като казали, че храните са в т. нар. развален хладилник, т.е. нямало да ги сервират, но проверяващите веднага засекли лъжата и ги задължили да платят разноските по извозването. Двата ресторанта продължават да работят. Продължават и масираните проверки на МВР и Агенцията по храните във връзка с абитуриентските балове.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички