400 хиляди в епопея на пътя

400 хиляди в епопея на пътя | StandartNews.com

Пускат част от "Хемус", съветват ни да изберем подбалканския път и по-малки ГКПП-та

Голямото завръщане се превръща в истинска епопея за около 400 000 българи днес. "Кошмарът от събота вероятно ще се повтори", признават катаджии. Тогава разстоянието София-Пловдив се вземаше за повече от 4 часа, а край Дупница припадаха заради жегата и опашките към Гърция. Тапите днес ще са най-жестоки по АМ "Тракия", където ремонтите продължават. Страшно ще е и на "Кулата" и "Маказа" заради хилядите, които се връщат от Бяло море. Задръстванията по АМ "Струма" започнаха още вчера. "Пълзяхме 4 часа от Кулата до София", оплакаха се столичани, скъсили ваканцията уж за да избегнат ада по пътищата. "Търсете обходни маршрути. Влизайте от Гърция през Илинден и Капитан Петко Войвода и сменете магистралата с Подбалканския път", съветват от КАТ.

Не тръгвайте в последния момент да се прибирате след почивните дни. Планирайте пътуването си час по-рано, съветват от Пътна полиция хилядите, който днес ще излязат по пътищата на страната. Оттам препоръчват на шофьорите да не натискат газта на автомобилите си и да не правят рискови изпреварвания. Съветите дойдоха след километричните опашки по магистралите в събота, когато народът тръгна да пътува за четирите почивни дни покрай Независимостта.

За да няма тапи от родното Черноморие към София, от АПИ пускат предсрочно затвореното за движение платно на "Хемус" при Бебреш, като се очаква по този начин трафикът да бъде облекчен. По "Тракия" и "Струма" обаче ремонтите продължават и няма как да се отпуши движението. За пътуващите по "Тракия" се препоръчва алтернативният маршрут по подбалканската магистрала. От него могат да се възползват и част от пътуващите по "Хемус". За тях се дава алтернатива и с маршрута от Търговище, през Попово и Плевен. Най-големият проблем е между Дупница, Благоевград и Сандански, където няма алтернативен път, водещ към Гърция извън магистралния Е79. Обиколни пътища през територията на България ще бъдат подсигурени и за голямото завръщане от Гърция. От КАТ и Гранична полиция горещо препоръчват да се използват съседните на Кулата и Маказа контролно-пропускателни пунктове на българо-гръцката граница - Илинден, Капитан Петко войвода и Ивайловград, които работят при пълни капацитети.

Осигурено е полицейско присъствие и контрол по главните пътища и възловите места в страната, на участъците с интензивен трафик ще бъдат разположени и допълнителни сили.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай