3 седмици "бръмбари" за митническия шеф

3 седмици "бръмбари" за митническия шеф | StandartNews.com

"Георги, велик си, добре си с всяка власт", подкачали го колегите

Зам.-шефът на свиленградската митница Георги Костадинов е бил подслушван в продължение на 3 седмици. Разследващите пък останали в потрес и не повярвали на ушите си, когато им докладвали, че той е тръгнал сам да пренася дрогата със служебния си автомобил. Това довериха пред "Стандарт" източници от прокуратурата.

Георги Костадинов бил замесен в група за трафик на наркотици, според първоначалната информация. Ролята му била подобаваща на поста му - очаквало се да се намеси, ако дрогата, превозвана традиционно с ТИР със зеленчуци или цигари, се "издъни". Участието му се налагало заради възстановените в началото на годината специални групи за борба с наркотрафика. "При евентуална проверка той е трябвало да отиде в халето, където е изтеглен камионът за проверка, да забаламоса колегите си и да вземе дрогата", твърдят запознати. ТИР-ът, в чиято кабина е трябвало да бъде пренесена последната пратка, обаче се повредил. Затова се наложило Костадинов сам да поеме риска и да мине през ГКПП "Капитан Петко войвода" и да вземе

плика с 1,5 кг розови и жълти хапчета

Предполагало се, че никой няма да се усъмни защо Костадинов отива в съседната страна.
Малко преди 7 ч в сряда Костадинов тръгнал през митническия пункт, а когато се връщал малко след 8 ч, току-що била застъпила новата митническа смяна. Тъмносиният "Форд Фокус" на Костадинов преминал, без дори да спира на митническата будка и пред колегите си от "Гранична полиция". На около 150 м след това пътят на форда бил препречен от три автомобила без обозначения. Костадинов бил изкаран от автомобила, а агентите на ДАНС започнали да ровят в жабката на колата. След това извадили от форда найлоновия плик с изсипаните в него хапчета. Полевата проба на място реагирала на амфетамин и метамфетамин.

Половин час след това в Свиленград са задържани още 3-4 души, за които има данни, че заедно с Костадинов са съпричастни към трафика на наркотика. Според източници от спецпрокуратурата, където е докладвано делото, има задържани и гърци, които са предали хапчетата на Костадинов.

Името на митническия шеф е замесено в няколко публикации за трафик на стоки и наркотици. Костадинов, който е неизменен зам.-началник на свиленградската митница от 2004 г. насам, е

спряган като "човека в сянка"

който върти схемите и нарежда митническите смени. Легенди разказват как по времето на управлението на ГЕРБ, след като първоначално митницата е оглавена от Филип Александров, Костадинов успял да го "отпрати" в София. Митничарите заявили, че вместо паметника със самолет на входа към България на пункта "Капитан Петко войвода" трябва да издигнат паметник на Костадинов. "Шефе, велик си, добре си и при НДСВ, и при Тройната коалиция, сега ставаш шеф и при ГЕРБ", казвали подчинените му.

Факт е, че Георги Костадинов успява да издържи с отличен психотестовете, въведени от Ваньо Танов. Враговете му обаче твърдят, че предварително давал всякаква информация за кандидатите на конкурсите за Свиленград и нарочените от него се проваляли с гръм и трясък на тестовете. Така еднолично определял кои фамилии да имат митничари и кои да изчезнат въобще от граничната бразда.

Освен дрогата в дома на Костадинов са открити 2 кг древни монети.

Известен е като човек на Танов

"Информацията за Георги Костадинов винаги е била много противоречива, но е факт, че винаги се е измъквал между капките и е бил покриван от най-високо ниво", споделят ексмитничари от Свиленград. Те припомнят, че в началото на май 2012 г. Костадинов е сред първите задържани митнически служители, наблюдавани с камери заради сигнали, че вземат подкупи. При излавянето на цяла митническа смяна в лева и различна валута бяха открити и около близо 30 000 лв. Часове след арестите обаче зам.-началникът на митницата е един от първите освободени.
В Свиленград всички знаят Костадинов като човек на Ваньо Танов, бившия директор на Агенция "Митници". Твърди се дори, че когато за титулярен шеф е назначен Тодор Караиванов, Танов го прескачал и по всички въпроси, касаещи управлението на ведомството, и контактувал директно със заместника му Костадинов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай