3:1 за Орешарски

50 000 на Орлов мост, 15 хиляди под тепетата, обяви МВР

3:1 за Орешарски | StandartNews.com

3:1 за Пламен Орешарски. Такъв е резултатът от политическото дерби, което БСП, ДПС и ГЕРБ разиграха в София и Пловдив вчера. По данни на МВР митингът в подкрепа на правителството събра около 50 000 симпатизанти на "Орлов мост". Под тепетата пък ГЕРБ успя да мобилизира 15 000 срещу кабинета "Орешарски", сочи статистиката на полицията.

От ранни зори в столицата започнаха да пристигат автобуси и влакове от цялата страна. По улиците симпатизанти на БСП и ДПС скандираха в подкрепа на премиера. "Единственият фактор, който може да осигури защита от разрушителното влияние на омразата, е толерантността", обърна се към хората Орешарски от трибуната на "Орлов мост". По същото време на градския площад в Пловдив Бойко Борисов отново се обяви за предсрочни избори.

БСП се извини за възродителния процес

"Ние, моята партия БСП, имаме историческа вина пред българските турци за "възродителния процес". И се извиняваме за това". Така започна речта си пред 50 000 на "Орлов мост" вчера соцлидерът Сергей Станишев.

Хиляди започнаха да викат в един глас "подкрепа" секунди след като пред тях на трибуната се появи премиерът Пламен Орешарски. Симпатизантите на БСП и ДПС започнаха да се събират в столицата от ранни зори. Рейсовете стоварваха тълпите в целия център на София. Трибагреници и червени знамена изпълниха бул. "Цариградско шосе" от "Орлов мост" до хотел "Плиска". Крайната спирка на шествието бе пл. "Независимост".

"Тук не е запазена територия за стотината протестиращи", радваха се депесари и червени. "Следващия път, ако се налага, ще бъдем не 70 хиляди, а 170 хиляди, за да покажем, че има сила зад кабинета", обявиха един след друг лидерите на ДПС и БСП Лютви Местан и Сергей Станишев. Още около 11,30 часа премиерът Пламен Орешарски, шефът на парламента Михаил Миков, повечето министри от кабинета - Драгомир Стойнев, Ангел Найденов, Искра Михайлова, Хасан Адемов, техни заместници пристигнаха около подвижната платформа на митинга. Евродепутатите Филиз Хюсменова, Илияна Йотова, Метин Казак, почти всички депутати от БСП и ДПС също се включиха в челните редици още преди началото на шествието. Червената фурия Мая Манолова бе без патериците си, с които се придвижваше през последните дни заради контузия във фитнеса. Колегата й от Кюстендил Иван Ибришимов стоически издържа митинга със своите, тъй като е с шина на левия крак заради операция. Преди началото на речите многохилядният митинг почете паметта на митрополит Натанаил, който почина вчера, като запази минута мълчание.

А след това множеството запя с Петя Буюклиева "Хубава си, моя горо". Последва и химнът на България. И многократни скандирания: "Подкрепа", "Орешарски", "България". Мотото на многохилядния митинг "Да на свободата, Не на омразата" беше повторено от Сергей Станишев и Лютви Местан. "Вие, членовете и симпатизантите на ДПС, понякога сте искали забрана на БСП, но днес сме тук, заедно с много други партии и организации от целия политически спектър, защото искаме да кажем: Няма да допуснем мутрите да се върнат на власт". Местан определи митинга на двете партии като исторически. "Извинението на Станишев към ДПС бе чуто от нашите хиляди симпатизанти", каза лидерът им. И призна, че се възхищава на зрелостта и политическата култура на участниците в митинга. "Днес Борисов трябва да е видял, че кабинетът "Орешарски" не е сираче, а се ползва с много истинска подкрепа", отсече Местан.

След края на двучасовото шествие премиерът Пламен Орешарски се качи отново на подвижната платформа, която водеше шествието. И на площад "Независимост", на метри от прозорците на Министерски съвет, заяви: "Скъпи приятели, искам да ви благодаря за подкрепата. Тя е необходима на мен, на депутатите и членовете на кабинета, за да продължим по пътя на нашата страна след 4 години волунтаристично управление. Аз съм убеден, че ще успеем да нормализираме нашата страна и да я върнем по пътя на напредъка".

Последва нова серия от снимки на премиера с поддръжници на кабинета. На метри от Орешарски Миков също се радваше на обичта на соцактива от Видинско и Врачанско. Поздравяваме ви, господин Миков", обявиха музиканти от духов оркестър Галиче, Враца. И спретнаха импровизирана серенада на шефа на парламента с "Интернационалът". Веднага след това започнаха Дунавски ритми и групата около тях се хвана на хоро. По-рано, докато наближаваше Президентството, митингът за кратко скандира "Оставка". И вероятно посланието им бе насочено към президента Росен Плевнелиев, тъй като се издигнаха плакати "Офшорките в Кипър".
В същото време в Пловдив около 15 000 хиляди скандираха "Оставка" на митинга на ГЕРБ. Но на управляващото мнозинство. Масово участниците в организирания митинг протест в Пловдив срещу правителството на Пламен Орешарски криеха лицата си. "Причината е, че не искаме да ни снимат медиите и утре да бъдем уволнени", обясняваха хората, които искаха да останат анонимни участници в протеста.

Те били изплашени след изказването на премиера Пламен Орешарски в петък, че участници в протестите, които са държавни служители, ще бъдат уволнявани. Според ГЕРБ на пл. "Централен" под тепетата, където точно в 12 часа вчера стартира митингът, им са се събрали 25 000. Два часа преди началото част от центъра на града бе затворен за автомобили, а протестиращите от другите градове бяха докарани с автобуси. Имаше хора всички области, както и от най-отдалечени малки селища по границите. Част от митингуващите носеха фланелки с образа на Бойко Борисов. "Докъде я докараха - да не могат политическите лидери да идат на работа и да излязат от дома си. Да питам - Станишев, Местан, когато управляваше ГЕРБ, кога някой не ги е пускал да излязат от домовете си? Като гледам днес - площадът е пълен, улицата е пълна, не можем ли да намерим стотина души, които да отидат и да викат пред техните домове", каза Бойко Борисов. И бе аплодиран на няколко пъти от своите фенове. Митингите в двата града продължиха около 2 часа. След това масово поддръжниците се насочиха към моловете и стадионите. В столицата мъжете гледаха вечното дерби "Левски" - ЦСКА, а в под тепетата - "Бистришките тигри" и "Локо" Пд.

1,80 лв. за превоз на симпатизантите

Предварителните разчети показват, че автобусният превоз на симпатизантите на БСП и ДПС е струвал около 1,80 лева на километър, съобщи лидерът на движението Лютви Местан. Той допълни, че партията е дала 51 000 лева на два транша, платени предварително по банков път с пари от партийната каса на движението за влаковете от Бургас до София. "Ние, за разлика от бившите управляващи, няма да се крием от вас и няма да искаме тези автобуси да бъдат заплатени скришом. Няма нищо по-различно от тези, които са дошли с влак. Влакът е също толкова естествено транспортно средство както автобусът. Много ми е любопитно дали ГЕРБ ще бъдат коректни да ви дадат отговор как са извозили от цяла България тези няколко хиляди души на техния митинг", коментира още Лютви Местан.

Фенове пресякоха пътя на шествието

Червени и сини фенове на два пъти пресякоха пътя на митинга на БСП и ДПС в София. Около обяд агитка, отиваща към стадион "Васил Левски", мина покрай Президентството и Министерския съвет, накъдето вървяха и хилядите поддръжници на кабинета "Орешарски". Полицията направи кордон и изтегли феновете по бул. "Дондуков", за да не се стигне до среща с шествието, което тръгна малко по-късно от "Орлов мост" в посока Президентството.
До сблъсъци за щастие не се стигна и запалянковците, съпровождани от полицаи, продължиха към стадиона.
Малко по-рано пък фенове на ЦСКА минаха през "Орлов мост", врязвайки се в манифестацията.
Червената агитка обаче безмълвно я прекоси и продължи към сборния си пункт - езерото Ариана в Борисовата градина.

Дъщерята на Борисов вдигна кръвно

Активисти на "България без цензура" обсадиха дома на Бойко Борисов в Банкя в събота сутринта. И вдигнаха надписи "Централен офис на СИК" и "Окупация". В къщата обаче била само дъщерята на лидера на ГЕРБ - Венета. "Детето ми Венета получи страхова невроза и вдигна 180 пулс. Безпощаден ще бъда към тях. Давам ви дума - няма да ви предам и изоставя. България рано или късно ще излезе от това блато", написа във Фейсбук малко по-късно Борисов. Лидерът на "България без цензура" Николай Бареков по това време бе на кръгла маса за малкия и средния бизнес. "Ако не ми оздравее детето от това, което му причиниха, с това висене пред дома ми, с този тормоз, няма да имам пощада към тези хора", повтори и на антиправителствения протест в Пловдив Борисов. "ГЕРБ, БСП и ДПС омерзиха демокрацията с платени автобусни митинги. Ние блокирахме Борисов в дома му по мирен начин, за да не го допуснем днес в древния град Пловдив да се прави на демократ и да крие миналото си на мутра", заяви Бареков. И алармира, че "офисът на "България без цензура" е осъмнал поруган за широко рекламирания протест на ГЕРБ в Пловдив". "Наши симпатизанти бяха бити в Пловдив от развилнели се последователи на Борисов. В отговор нашият офис в Пловдив бе изпочупен и атакуван брутално, а под нашия девиз "Аз имам права" бе написано "Смърт", каза още лидерът на "България без цензура".

След всяка буря идват слънчеви дни

Пламен Орешарски, премиер

Отговорното поведение днес е необходимо повече от всякога. Защото единственият фактор, който може да осигури спасение или защита от разрушителното влияние на омразата, е толерантността. Защото интеграцията, като взаимодействие между хората, е преди всичко толерантност. Защото толерантността е хармония в различието. Не е нужно да мислим еднакво. Ако мислим еднакво, значи никой не мисли достатъчно. За да успеем, ни е необходима вашата подкрепа. Подкрепата на всички, за които просперитетът на родината е над личния просперитет. Нека протегнем ръка към всички наши сънародници, към всички наши съмишленици, но и към тези, които мислят различно от нас. Силата е в съединението, както пише на централната сграда в държавата. Вярвам, че ще намерим пътя, че няма да се изгубим в мъглата. Зная, че след всяка буря идват светлите хоризонти, и си струва да се работи за тях. Благодаря ви, че подкрепяте нашите усилия.

Извиняваме се за възродителния процес

Сергей Станишев, лидер на БСП

Ние, моята партия БСП, имаме историческа вина пред българските турци за "възродителния процес", за насилствената смяна на имената и се извиняваме за това. Вие, членовете и симпатизантите на ДПС, понякога сте искали забрана на БСП, но днес сме тук, заедно с много други партии и организации от целия политически спектър, защото искаме да кажем: Ние уважаваме всяко мнение и тези, които протестират срещу кабинета, но ние няма да допуснем шантаж и ултиматуми и мутрите да се върнат на власт. Няма да допуснем отново полицейщина, отново цензура на медиите. Искаме правов ред, искаме свобода, искаме справедливост. Искаме и ще постигнем социална отговорност на правителството. Пътят няма да е лесен, но ще го извървим заедно. Кабинетът, парламентът работят всеки ден. Работят за тази промяна, която хората поискаха - да се разграничат икономическите интереси от държавното управление. Да започне държавата да помага на бедните - тези, които най-много се нуждаят от подкрепа, да помогнем на пенсионерите, на майките с деца.

Скъсахме оковите на историята

Лютви Местан, лидер на ДПС

Този митинг в известна степен е първият съвместен митинг на БСП и ДПС. Нямам никакви илюзии, най-вероятно ще се разгърнат някакви внушения, че това едва ли не противоречи на естественото състояние на политиката. На всички тези анализатори ще кажа - опитайте се да видите в този първи съвместен митинг на БСП и ДПС силен знак за това, че можем да се учим от историята, но сме достатъчно зрели да не останем в оковите на историята. Митингът на БСП и ДПС е исторически, защото лидерът на БСП поднесе извинения за организирания от комунистическата партия възродителен процес и това показва идейното израства на БСП. Оценката ми за митинга - това е най-мащабният политически митинг, който е провеждан от началото на 90-те години до днес. Този митинг е с огромна вътрешна енергия и тази енергия е с изключително положителен знак. Това беше митинг, който казва "не" на омразата и "да" на толерантността. Макар събитието да е политическо и се организира от партии, които стоят зад кабинета на Орешарски, но насловът на митинга го издига над политиката.
Този митинг показа една невероятна зрялост на членовете на ДПС и на БСП.

Червените без ДПС и митинг не правят

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ

ДПС и БСП от днес вече са една партия. БСП без ДПС и митинг не могат да направят. Станишев се извинява от името на българския народ, ние, българският народ, не сме правили възродителен процес и покръстване. Правиха го на баща му хората. Те да се извинят и да си понесат отговорността. Това е неестествена коалиция. Няма по-естествен партньор на българските турци от ГЕРБ. Няма. Тези, които са им сменили имената, сега са в коалиция с тях. Хората имаха нужда да си направят разлика, имаха нужда да видят без нас какво е. Оттук-нататък - кураж, воля, имаме потенциал, виждате какви кадри си направи ГЕРБ. Вече се гордея много и с кметовете ни. Не знам в следваща ситуация дали министрите да не ги пращаме за кметове, а кметовете да ги правим министри. Имаме готови хора за няколко кабинета. В парламента ще стоим, защото не искам да дразним Брюксел - да бъдем честни. Иначе - и миг не бих стоял там.

Рейсове и влакове напълниха столицата

Стотици автобуси навъртяха хиляди километри за вчерашните партийни митинги в София и в Пловдив. От ДПС са ангажирали извънредна влакова композиция с 14 вагона за мащабното събитие в София. Влакът е тръгнал в 3,10 часа от Бургас. От ДПС са платили 51 хил. лв. за извозването с влакове на своите симпатизанти, уточни лидерът на партията Лютви Местан. "Ние, за разлика от бившите управляващи, няма да се крием, защото влакът е също толкова естествено транспортно средство, както и автобусът, и не знам защо е тази истерия - "ужас, идват с влакове", заяви Местан. Автобусите за проправителствения митинг на жълтите павета бяха спирани по бул.

"Цариградско шосе", където оставяха хората, а след това се отправяха към паркинга пред катедралата "Александър Невски" и около БНБ. След края на шествието активистите на БСП и ДПС имаха специални инструкции къде ги изчакват рейсовете. Заради многото автобуси малко след 11,30 вчера возилата започнаха да се спират още на гара "Подуене". Над 150 автобуса са пристигнали в Пловдив за протеста на ГЕРБ. Под тепетата рейсовете паркираха по дължината на "Цар Борис III Обединител", в участъка от бул. "Шести септември" до кръстовището с бул. "Христо Ботев".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай