2 часа вадиха Маринчо от калта (ОБЗОР)

Не искам да живея в прокълнат дом, ще строя нов, казва майсторът от "Аспарухово"

2 часа вадиха Маринчо от калта (ОБЗОР) | StandartNews.com

Потопът завлякъл 6-годишното момче в спалнята на Стефан

Варна. На седмия ден след потопа в Аспарухово телцето на 6-годишния Марин най-сетне излезе от калта. С мъника жертвите на трагедията от миналия четвъртък станаха 13, 4 от които са деца.

"Сякаш някой ни прокле дома! Първо беше бедствието, а сега намериха и момчето вкъщи!", вайкаше се стопанката баба Симеонка. На жената й прилоша и се свлече, докато пожарникари вадеха близо 2 часа тялото на невинната жертва от калта. На зловещата находка в спалнята си попаднал зетят й Стефан. А два часа преди това следови кучета от планински отряди душели на същото място, но нищо не открили. "Влязох за първи ден да чистя калта вкъщи, досега не ми разрешаваха, защото багерите трябваше да пробият път до входа", обясни 25-годишният мъж. Той

изринал с лопата на 20 см и видял крачетата

на Маринчо. "Никога не съм си и помислял за такъв кошмар, щях да припадна", признава Стефан, който работи в строителството и е виждал какви ли не инциденти по време на работа. Как е изскочил навън и е извикал доброволците наблизо, вече не помни. Това е станало около 10,30 ч сутринта, веднага е пристигнала полиция, която отцепи района, пожарна кола и трупна линейка. Чак към обяд, когато вкараха малкото найлоново чувалче вътре, стана ясно, че огнеборци, служители на Гражданска защита вече са на финала - бавно и търпеливо са освободили тялото на Маринчо, заклещено като в капан.
Водната стихия е

влачила момчето близо половин километър

от "къщата на смъртта", където беше на гости с баба си по време на потопа. Докато вадеха тялото му, близките не се появиха.

Само преди ден, начело с баба му Тодорка, те блокираха движението на Аспаруховия мост в знак на протест, че никой не търси чедото им. "Тук ще умра и няма да мръдна, докато не го откриете! Искам си го, искам аз да го заровя, от пеленаче е в ръцете ми и аз съм го отгледала", нареждаше и викаше жената. Полицаите в чудо се видяха около нея. Дойдоха и служители от общинска дирекция "Превенция", но така и не успяха да я успокоят и да я убедят да освободи пътя. Движението в едната лента беше спряно близо 2 часа.

Искам си детето, г-н президент, не ви ща помощите!

изхлипа миналата събота пред държавния глава Росен Плевнелиев пък майката на момчето Добринка. На Аспаруховия мост по време на блокадата тя доведе и по-малката му 3-годишна сестричка Силвия, която истински се ошашави и се уплаши от многото хора и камери.

За зла участ бабата на Маринчо - Анка, го взела на гости на 19 юни вечерта, когато се отприщи водната стихия и изравни със земята къщата на Магда. В нея се бяха събрали роднините й, за да я поздравят след завръщането й от Германия. Всъщност жената дошла да си вземе двете деца - 13-годишния Али и 8-годишната Зина, които стихията погреба, но бяха открити малко преди Марин.

"Метър и половина е калта, нахлула с водата в спалнята ми", разказа Стефан. Малко преди потопа той обзавел вкъщи и купил всичко да е ново. Дори в сряда се обзавели с новата плазма, която потопът отнесе. Малко преди да нахлуе водата, Стефан грабнал съпругата си Силвия и 3-годишния им син Михаил и ги качил на покрива на къщата. След това помогнал да се вдигнат на високото и родителите на жена му, при които живее като "заврян зет". Цялата фамилия се промъкнала през капандурата до комина, а оттам - в къщата на чичото, която е във високото. И така оцелели живи и здрави.

"Къща ще си построя наново, не искам в този прокълнат дом да живея!", казва младият майстор. Не му е жал за парите, които хвърлил за нови мебели. "Моето е бял кахър пред трагедията на хората, които загубиха близките си", казва Стефан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай