22-ма германци се заселиха в опустяло родопско село

22-ма германци се заселиха в опустяло родопско село | StandartNews.com

Група от 22-ма германци се е заселила в изчезващото българско село Одринци в Родопите, близо до границата с Гърция. В него те живеят от май без електричество и отглеждат 230 кози. За авантюрата на чужденците Ройтерс направи репортаж. Сред избягалите от забързаното си ежедневие са бивш дърводелец, ИТ специалист, художник, водопроводчик и медицинска сестра.

Преди да дойдат в родопското село, част от групата е живяла няколко години в африканската държава Того. Водач им е 57-годишният Юрген Хумес, който се обявява за лечител със спиритически сеанси, медитиране, билки и минерали. Последователите му продали всичката си собственост, обединили парите си и се заселили първо в бивш хостел в Шварцвалд. Животът им в Германия обаче им се видял твърде ограничителен и затова заминали за Африка. Сега са купили няколко изоставени къщи в родопското село и ги стягат за зимата. Не смятат обаче да им прекарват електричество. "Искаме да живеем възможно по-близо до природата", казва Надин Мухерджи, 37-годишна бивша медсестра.

Засега само една стая в къщата е годна за обитаване и там са настанили майка с дете. Останалите спят на палатки. Денят им започва с медитиране. Пекат хляб веднъж на два дни и купуват зеленчуци от местните селски стопани. Имат планове да подготвят някои къщи за прием на гости, да построят подходящ обор за козите, да си направят мандра и "къща на светлината" за медитиране. Цялата група изучава български и е във възторг от местното гостоприемство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай