20 миньори от "Ораново" в болничен

20 миньори от "Ораново" в болничен | StandartNews.com

Симитли. Над 20 миньори от рудника на смъртта "Ораново" са излезли в болничен. Те са дали на шефовете си медицинските бележки след пробива и свличането на кална маса на 16 юли, която уби Асен Стойнев, Христо Младенов, Николай Михайлов и Иван Лазаров на повече от 300 метра под земята. Това призна управителят на рудника Валери Манов. На щат в "Ораново" работят 255 миньори. "Предстои да разберем дали имат намерение да се връщат на работа или ще напуснат. Сами ще направят своя избор", допълни управителят на рудника.

В събота в мината бяха само някои от шефовете и тримата газомерачи. "Те измерват наличието и концентрацията на метан и други газове вътре. Следим противопожарната обстановка, тъй като въглищата могат да се самозапалят, източват се рудничните води, за да няма наводнение в изработките", обясни главният инженер Бонислав Попов.

В понеделник се очаква на работа да дойдат миньорите от трите смени. "Няма да ги оставим без работа. Ще се закрепват отново участъците, ще се проверят и ремонтират машините. Но няма да има добив на въглища", каза още Попов. Управителят Валери Манов уточни, че има съставен акт от Областната инспекция по труда - Благоевград, за спиране на работа в 64-а подетажна галерия, където стана трагедията с четиримата миньори. Но като цяло дейността в целия рудник не е забранена.

Късно в петък вечерта погребаха заедно, така както и загинаха, двамата миньори Николай Михайлов и Иван Лазаров. Роднини, близки, приятели и познати от всички населени места в община Симитли дойдоха край гробищния парк на село Крупник, за да се сбогуват с мъжете. Въглекопачите намериха смъртта си сред тонове кал при трагичния инцидент в рудник "Ораново" на 16 юли. Телата им бяха в затворени ковчези, поставени върху две пейки. Те не бяха докарани в домовете им, а направо пред входа на гробищата. 18-дневната надежда на всички, че са живи, си отиде, за да дойде ред на мъката и сълзите. Дори свещеникът Величко Христов, който отслужи опелото на двамата загинали, не сдържа сълзите си. "Вместо да им отидем на сватби на тези двама юнаци, ние сме се събрали да ги изпратим в последния им път. Иван съм го кръщавал, а Николай бе съученик на покойната ми дъщеря Магдалена. Загубихме достойни мъже, вечна им памет", тези думи на отец Величко отприщиха емоциите на стотиците хора, които избухнаха в сълзи. Всеки мина, за да се сбогува с Николай и Иван, ковчезите им бяха отрупани с цветя. По четири червени карамфила постави управителят на рудника Валери Манов, който присъства на погребенията на двамата миньори. С него бяха и други ръководители на мината. При поклонението пред тленните останки колеги и близки на загиналите отправиха обиди и ругатни към тях - "Не ви ли е срам! Знаете само банкети да правите", някои призоваха Манов да подаде оставка. Не се стигна до ескалация на напрежението. В събота управителят на рудника не отрече за инцидента, но не пожела да го коментира пред медиите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай