20 000 годишно се любуват на Жеравна

20 000 годишно се любуват на Жеравна | StandartNews.com

* 9400 км делят Жеравна от Токио, 8200 кв - от Ню Йорк, и 3800 - от Лондон.

* Градчето е на 330 км от София и на 100 от Бургас.

* Две хипотези за името Жеравна. Според местния краевед и учител Данаил Константинов то е от гръцки произход. Рекичката, която протича през селото и го дели на две, се казвала Зервона (Левица) и оттам Жеравна.
Втората версия е, че в миналото тази рекичка е била пълноводна и по нейното протежение е имало много воденици. Славяните са ги наричали Жерки - Жерков - и от там Жеравна.
В началото се е зовяла Жеруна.

* Райко Попович за първи път споменава Жеравна - в своя книга от 1837 г.

* 520 души живеят днес в 300 съхранени през времето красиви дървени къщи, от които повече от половината са архитектурни паметници.

* Архитектурно-етнографският резерват Жеравна кандидатства за ЮНЕСКО.

* Селото е разположено амфитеатрално на южен склон в източните гънки на Стара планина, на надморска височина около 700 м. То е в котловина, прегърната от планината. Отгоре й са двата хълма Ветрила и Разбойна. Вторият е най-висок в цялата околност (1127 м).

* 1880 г. - В Жеравна се ражда големият български писател Йордан Йовков.

* От Жеравна са още Сава Филаретов, Тодор Икономов, Васил Стоянов и геологът акад. Георги Бончев.

* Къщите на Йовков, Филаретов и Руси Чорбаджи са музеи, а старото училище е галерия. Край тях са килийното училище, много стари ханове и дюкяни.

* 8 чешми, запазени от Възраждането, могат да се видят в селото.

* Жеравна е възникнала в днешния си вид през ХII-ХIV в. Три века след това се замогнала. Развили се занаятите, животновъдството и търговията.

* Характерната жеравненска къща е изградена изцяло от грубо обработено дъбово дърво с дълбоки до 2 м стрехи и дървени капаци по прозорците. Къщите са една до друга, допрели покривите си като кубчета, подредени от художник с богато въображение. Повечето от тях са с богати дърворезбовани апликациите по стените на стаите, таваните, вратите, прозорците и мебелите.

* За Жеравна споменава Константин Иречек. Той посетил селото през 1884 г.

* На 17 юли 1279 г. в околността на Жеравна Ивайло разбил десетхилядната войска на византийския пълководец Мурин.

* Селото отбелязало голям икономически подем през ХVIII-ХIХ в. Тук процъфтявали занаятите и търговията, което довело до повишаване на битовите изисквания на местното население и започнали да се строят къщи, коя от коя по-хубави. Тук идвали прочути строители от Елена, Габрово, Дряново и Трявна.

* Църквата "Св. Николай" е образец на православен храм. Тя е строена и осветена през 1834 г. Има уникална изложба на стари икони, каменна пластика и църковна утвар. Църквата образува един общ комплекс със свещоливницата и метоха. В двора на черквата е днешната камбанария.

* 2013 г. - "Стандарт" и Държавна агенция "Архиви" дариха на Жеравна документи от личния архив на Йордан Йовков, свързани с детството му в селцето.

* 2008 г. - По идея на Христо Ив. Димитров - продуцент, хореограф и режисьор на Национален фолклорен ансамбъл "Българе" в Жеравна започва да се провежда Международният фестивал на фолклорната носия. Първоначално той събира 8000 гости. През 2013, 2014 и 2015 г. фестивалът се посещава от над 15 000 души.

* Деветият фестивал на фолклорната носия ще се проведе на 19, 20 и 21 август 2016 г. в местността Добромерица. Условието е всички гости да са в народни носии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай