200 чакат сирени за бягство край Тунджа (ОБЗОР)

200 чакат сирени за бягство край Тунджа (ОБЗОР) | StandartNews.com

200 души от Елхово и Ямбол треперят в очакване на сирените за евакуация. Рано сутринта в събота нивото на река Тунджа край Елхово надмина четириметровия критичен праг и достигна 4 метра и 20 см. Няколко улици и паркът на града бяха под вода. Екипи на Гражданска защита и полицията са предупредили живеещите в близост до реката да имат готовност за евакуация. Хората разказват, че обстановката не е нова за тях и не се притесняват. Река Тунджа край Ямбол също се покачва и вече е 5 метра, при критични стойности от 6 метра. Междувременно стана ясно, че само язовирите край сливенското село Злати Войвода преливат. Четирите каскадни язовира са наводнили само ниви и няма опасност за населението. "В Елхово всички хора са предупредени, че ако се наложи евакуация, трябва да я направят. В момента евакуация не се прави, само има временно изведени хора от най-близките къщи до реката. Наблюдаваме непрекъснато язовирите "Копринка" и "Жребчево". За "Копринка" нямам никакви притеснения, още повече, че там са 12 млн. куб. м свободен обем. От вчера нивото на язовир "Жребчево" бавничко, но пада", каза шефът на пожарната Николай Николов.

От петък следобед ситуацията в Гълъбово се усложни и Стара Загора и Пловдив бяха застрашени от спиране на тока заради наводняване на подстанция. Именно заради това там бе шефът на МВР Веселин Вучков.

"Най-важното е, че сме създали такава организация за енергодоставка, че хората да имат ток два часа, след това да са без ток два часа. Мисля, че това е по-нормалният подход", заяви министърът на вътрешните работи в Гълъбово, където е обявено бедствено положение заради продължаващите валежи.

Вучков обяви, че ситуацията се следи ежеминутно и са взети необходимите мерки аварията в подстанция "Гълъбово", захранваща цялата община с електричество, която бе залята от наводненията, да бъде отстранена. Той изрази надежда подстанцията да бъде отводнена до неделя сутринта. След това обаче е необходимо подсушаване. Вътрешният министър не пропусна да отбележи и факта, че парите, предвидени за бедствия, са недостатъчни. "Има много повреди, но за най-неотложните неща има специална комисия междуведомствена, която с решение на Министерски съвет решава къде да бъдат насочени средства", каза Вучков. Според него, ако се говори за цялостна превантивна дейност - да бъдат изчистени всички корита, да бъдат укрепени бреговете и т.н., са необходими не по-малко от милиард и половина - два милиарда.

Ситуацията в Гълъбово постепенно се нормализира, oчаква се електричеството да бъде възстановено още тази вечер, съобщиха от пресцентъра на Министерство на икономиката и енергетиката. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и изпълнителният директор на държавното въгледобивно предприятие „Мини Марица-изток" Андон Андонов посетиха един от най-засегнатите от наводненията градове – Гълъбово.

Възстановено е електрозахранването в района на Гълъбово, съобщиха от пресцентъра на областна администрация Стара Загора малко преди 21 часа. Възстановено е електричеството и във всички села в региона, уточниха от там. 

Спасяват фризерите с турбини

26 села във Видин са без ток, съобщи в събота областният управител Момчил Станков. От думите му стана ясно, че преди дни техният брой е бил двойно по-голям. Екипи на общините и на службата за пожарна безопасност и защита на населението отстраняват нападалите на пътищата клони и дървета, за да осигуряват достъп на енергетиците до местата на авариите. Най-тежко е положението в общините Белоградчик и Чупрене. В Чупрене заради заледяване са се скъсали само на едно място проводници на 6 междустълбия. Село Тополовец, община Кула, няма ток от 6 дни, оплака се кметът Румен Предов. Има скъсани проводници на 26 места. Хората са започнали да си купуват генератори, за да спасят продукцията си от фризерите. Трудът ни от цялото лято и есен отива на халос, каза Предов. В Село Раковица, община Макреш, пък преместват месата от фризерите от единия край на селото в другия, където има ток. Заради липса на електрозахранване не работят 8 помпени станции за питейна вода. Те снабдяват населението на 20 села. В 10 от тях все още е останала вода в напорните резервоари. В останалите водата свършва, съобщиха от дружеството "ВиК".

В тъмните села е засилено полицейското присъствие. В нощта срещу събота не са регистрирани пътнотранспортни произшествия. Няма и други престъпления, казаха от областната дирекция на МВР.

Тревога и в Гърция, полицай изчезна в Марица

Тревога заради високите нива на реките обхванаха и южната ни съседка Гърция в съботния ден. Някои райони в Северна Гърция останаха под вода от проливните дъждове. Нивото на реките Марица и Арда непрекъснато се покачваше, а в някои села водата достигна до един метър. Властите предупреждаваха жителите на района от Александруполис до Суфли да не се приближават до поречието на реките. Десетки къщи и магазини бяха наводнени. Хората поставяха чували с пясък, за да спасят къщите от си наводненията.

Властите извършиха регулирано изпускане на водите на река Марица, като заляха над 7 хиляди декара. В неизвестност е полицай, който бил на риболов на река Марица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай